САЩ налагат санкции на Китай за покупката на руско военно оборудване

20 прочитания

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп налага санкции на Китай във връзка със закупуването на бойни самолети и зенитни системи от Русия. Това съобщава Reuters.

Решението бе прието в Китай с гняв и настояване санкциите да бъдат отменени.

Според решението на Държавния департамент на САЩ, санкциите влизат в сила веднага и са насочени към отдел на китайското МО, който отговаря за закупуването на оръжия и оборудване, както и директорът на отдела Ли Шанфу, за „съществени транзакции“ с руската държавна компания Рособоронекспорт.

Санкциите са във връзка с покупката на многоцелеви изтребители Су-35 и зенитно-ракетни комплекси С-400.

Наказанията са свързани със забрана на фирми и финансови институции да вършат бизнес с санкционираните.

Санкциите са свързани със закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.

„Китай изразява силно възмущение от тези неразумни действия на САЩ и вече е готов да предприеме ответни мерки. Горещо препоръчваме САЩ веднага да коригира грешката си и да премахне т.нар. „санкции” или да се готвят за ответни действия”, заявява говорителя на китайското външно министерство Ген Шауан, цитиран от Reuter.

От китайското външно министерство са отбелязали, че военната кооперация с Русия не противоречи на никакви международни закони и не е насочена срещу трети страни. Ген е казал още, че страната му ще продължи да си сътрудничи с Русия.

През ноември 2015 г. Китай поръча 24 броя от многоцелевите изтребители Су-35. Доставките започнаха през декември 2016 г. и се очаква да приключат тази година. През 2015 г. Китай поръча и зенитно-ракетни комплекси С-400 за над $3 млрд. Първите бяха доставени в началото на тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
Следваща публикация
Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

Меню