Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

16 прочитания

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

„Към настоящия момент няма приключила процедура, но съм убеден, че ще се движим в тази посока”, заявява Цветанов в отговор на журналистически въпрос, дали държавата ще даде летището на община Пловдив.

Това е първо изказване на член на управляващото мнозинство по темата, след като на 2 август 2018 г., общинския съвет на Пловдив гласува решение, с което официално поиска от правителството да прехвърли собствеността на летище Пловдив.

През миналата седмица премиерът Бойко Борисов, по време на посещение в Пловдив, фактически отказа да взима отношение по темата:

„Аз концесии не правя! Има си министри, има си общини…”, отговори тогава премиерът на журналистически въпрос, за това какво се случва с концесията на местното летище.

Борисов обаче не е прав и на практика в момента въпросът с концесията е в ръцете на Министерски съвет, а изказалият се в последствие Цветанов, не е нито министър, нито член на местното самоуправление в Пловдив.

През пролетта на тази година, в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище, на първо място бе класиран консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, а на второ „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

В последствие класирания на първо място се отказа в средата на юли. Законът предвижда в такива случаи да се сключи договор със следващия в класирането.

В момента топката е в полето на Министерски съвет. Оттам трябва да дойде решението, дали концесията да бъде прекратена, дали да се сключи договор с втория, дали да се даде летището на пловдивската община или да се иде на някакъв друг вариант.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin презентира F-16V в София
Следваща публикация
А109К-2 на Кончето в Пирин
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Транспортният министър награди участници в спасителната акция при катастрофата на Ми-17

Министърът на транспорта Ивайло Московски награди служителите на летище Пловдив Георги Ташев и Кирил Иванов, за бързата реакция при участието им в спасителната операция на екипажа на военния вертолет Ми-17, който катастрофира на 11 юни 2018 г. в района на пловдивското летище. Това съобщават от транспортното ведомство.

Пет оферти за концесионирането на летище София

След пет удължавания на срока за подаване на оферти днес, 11 април 2019 г. бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Меню