Избраха концесионер на летище Пловдив

14 прочитания

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на €79,083 млн. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Около €30 млн. от инвестициите на Обединението ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал и удължаване на пистата от 2500 на 3200 m. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град. Основната идея е летището да се развива като карго хъб.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.
Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив бе открита на 16 януари 2017 г. На 18 май 2017 г. са отворени получените оферти от трима участници: ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“; „Консорциум Летище Пловдив“; Обединение (Консорциум) между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. След разглеждане на документите е установено, че ДЗЗД „Силк Роуд Пловдив Еърпорт“ не отговаря на критериите за подбор и дружеството е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 г. са отворени публично предложенията и обвързващите предложения на „Консорциум Летище Пловдив“ и на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Отстраненият участник ДЗЗД „Силк Роуд Пловдив Еърпорт“ обжалва решението и процедурата е временно спряна до 1 март 2018 г., когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата отново е стартирана. Комисията пристъпва към оценяване на участниците и класира на първо място Обединение (Консорциум) между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“.

Единият от участниците в Обединението, определено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с приблизително $145 млрд. активи, над $90 млрд. приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. Тя управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града, се казва още в съобщението на правителствената информационна служба.

Няма почти никаква информация за другия участник в Обединението – регистрираната в Холандия компания Рlоvdіv Аіrроrt Іnvеѕt ВV. Бившият служебен министър на икономиката от кабинета „Райков” Асен Василев, който е представител на Обединението, е заявил, че зад холандската компания стоят европейски инвеститори с опит в авиацията. По неофициална информация, холандската компания има мажоритарен дял в Обединението.

HNA Group в момента изпитва финансови трудности. Компанията, доскоро един от най-активните глобални купувачи на имоти и други активи по света, се опитва да продаде активи за над $6 млрд., поради липса на оборотни средства.

Държавната компания „Летище Пловдив“ ЕАД, която експлоатира пловдивското летище, не е в добро финансово състояние, показва публикувания му финансов отчет за 2016 г. Дружеството е успяло да свие загубата до 378 000 лв. от 893 000 лв. през 2015 г. Общо натрупаната загуба на „Летище Пловдив“ през последните години възлиза на над 6,6 млн. лв. Приходите от дейността му са продължили да намаляват и през 2016 г. възлизат на малко над 3 млн. лв. Дружеството е успяло да свие и разходите с близо 1 млн. лв. и през 2016 г. те възлизат на близо 3,5 млн. лв.

През юли 2009 г. бе открит нов пътнически терминал (цената му бе 45 млн. лева) на пловдивското летище с капацитет от 1000 пасажера на час или 500 000 пасажера годишно, но той остава слабо натоварен. През 2017 г. през летището са преминали 90 183 пасажери.

Свързани теми

Предишна публикация
България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J
Следваща публикация
Ryanair откри своя база на летище Бургас
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Меню