Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737

21 прочитания

Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737 на американската авиокомпания Southwest Airlines. При инцидента, който стана вчера, 17 август 2018 г., загина един пасажер, а други седем бяха ранени.

Американските разследващи органи в лицето на NTSB са съобщили, че една от лопатките на степента на ниско налягане на двигателя CFM56-7B се е отчупила, което е причинило разрушаване на част от обшивката на мотора. Парчета са се ударили във фюзелажа и са разбили един от илюминаторите, което е довело до внезапна разхерметизация, в резултат на която е загинал един пасажер, а други седем са били ранени.

Според NTSB има ясни индикации, че отчупването на лопатката е в резултат на умора на метала. Все пак, разследването продължава и всички причини предстоят да се изяснят.

Инцидентът напомня друг подобен от август 2016 г. Тогава отново се отчупи лопатка на двигател CFM56-7B, монтиран на Boeing 737-700 на Southwest Airlines. Тогава, инцидентът се размина без пострадали, въпреки, че имаше поражения по едното полукрило на самолета. И в този сличай имаше индикации за умора на метала, като бяха препоръчани специални прегледи на част от двигателите CFM56-7B. Не е ясно дали авариралият вчера мотор е преминал през подобен преглед.

Това е първият авиационен инцидент с пътнически самолет в САЩ, при който има загинал от февруари 2009 г. насам. Тогава Q400 на Colgan Air катастрофира при кацане в Бъфало. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда 49 души.

Жертвата на инцидента е седяла до разбилия се илюминатор и не е била със закопчан колан. При разхерметизацията е била почти засмукана извън борда, но с усилията на няколко пасажери е била върната обратно. За съжаление, нараняванията са били сериозни и пасажерът е починал.

Снимки в социалните медии, направени на борда, показват, че пасажерите масово не са поставили правилно аварийните си кислородни маски. Вместо маските да покриват устата и носа, както е по инструкция, повечето пасажери са ги поставили само върху устата си.

Свързани теми

Предишна публикация
TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX
Следваща публикация
Китай обяви J-10C за боеготов
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Меню