Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737

20 прочитания

Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737 на американската авиокомпания Southwest Airlines. При инцидента, който стана вчера, 17 август 2018 г., загина един пасажер, а други седем бяха ранени.

Американските разследващи органи в лицето на NTSB са съобщили, че една от лопатките на степента на ниско налягане на двигателя CFM56-7B се е отчупила, което е причинило разрушаване на част от обшивката на мотора. Парчета са се ударили във фюзелажа и са разбили един от илюминаторите, което е довело до внезапна разхерметизация, в резултат на която е загинал един пасажер, а други седем са били ранени.

Според NTSB има ясни индикации, че отчупването на лопатката е в резултат на умора на метала. Все пак, разследването продължава и всички причини предстоят да се изяснят.

Инцидентът напомня друг подобен от август 2016 г. Тогава отново се отчупи лопатка на двигател CFM56-7B, монтиран на Boeing 737-700 на Southwest Airlines. Тогава, инцидентът се размина без пострадали, въпреки, че имаше поражения по едното полукрило на самолета. И в този сличай имаше индикации за умора на метала, като бяха препоръчани специални прегледи на част от двигателите CFM56-7B. Не е ясно дали авариралият вчера мотор е преминал през подобен преглед.

Това е първият авиационен инцидент с пътнически самолет в САЩ, при който има загинал от февруари 2009 г. насам. Тогава Q400 на Colgan Air катастрофира при кацане в Бъфало. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда 49 души.

Жертвата на инцидента е седяла до разбилия се илюминатор и не е била със закопчан колан. При разхерметизацията е била почти засмукана извън борда, но с усилията на няколко пасажери е била върната обратно. За съжаление, нараняванията са били сериозни и пасажерът е починал.

Снимки в социалните медии, направени на борда, показват, че пасажерите масово не са поставили правилно аварийните си кислородни маски. Вместо маските да покриват устата и носа, както е по инструкция, повечето пасажери са ги поставили само върху устата си.

Свързани теми

Предишна публикация
TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX
Следваща публикация
Китай обяви J-10C за боеготов
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бизнесджет катастрофира в Иран

Турски бизнесджет Challenger 604 e катастрофирал днес, 11 март 2018 г., в централната част на Иран. При инцидента са загинали всички 11 души, които са се намирали на борда.

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Меню