Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

33 прочитания

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

„Утрешната среща, Биби, е свързана с желанието ни Европейският съюз и Балканите, като част от него, да бъдат все по-проспериращи, по-бързо развиващи се и точно в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, както и колегите на Балканите, да развием тези именно високи технологии. Българите са изключително силни в природните науки, математическите науки, програмирането. Имаме прекрасни развойни институти в БАН и военни такива, и аз се надявам това, което си ми обещал, защото ти си спазваш обещанията, в недалечно бъдеще да развием и нашите военни заводи съвместно производство на дронове, които ще бъдат бъдещето във воденето на военни действия след време“, каза Борисов.

Борисов не за първи път говори по тази тема. През юни, когато той бе на посещение в Израел, премиерът каза, че разговаря с Натаняху за съвместно „самолетопроизводство” на дронове.

„Сътрудничеството ни в областта на сигурността е на изключително високо ниво. Продължаваме разговори за съвместни проекти и дейности във военната област, дори във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. Това сътрудничество ни помага и в много други области – в областта на икономиката, в науката, в информационните технологии и смятам, че има още много, което можем да направим заедно“, заяви днес израелския премиер Нетаняху.

За сега няма повече информация за какви точно разговори става въпрос и колко напреднали са те.

Очакваше се Израел да даде оферта за доставка на нови изтребители за ВВС, но страната реши да не участва. В Инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет е записано, че от страните участници ще се търси възможност за производство на резервни части и консумативи за новите изтребители и ще се търси трансфер на технологии за производство на безпилотни апарати.

Свързани теми

Предишна публикация
VietJet Air поръча 50 броя A321neo
Следваща публикация
Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Boeing показа голям военен БЛА

Американският самолетостроител Boeing показа голям нискозабележим военен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да се използва за поддръжка на пилотируеми бойни самолети. Това стана по време на австралийското авиошоу Avalon.

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

Меню