Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

33 прочитания

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

„Утрешната среща, Биби, е свързана с желанието ни Европейският съюз и Балканите, като част от него, да бъдат все по-проспериращи, по-бързо развиващи се и точно в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, както и колегите на Балканите, да развием тези именно високи технологии. Българите са изключително силни в природните науки, математическите науки, програмирането. Имаме прекрасни развойни институти в БАН и военни такива, и аз се надявам това, което си ми обещал, защото ти си спазваш обещанията, в недалечно бъдеще да развием и нашите военни заводи съвместно производство на дронове, които ще бъдат бъдещето във воденето на военни действия след време“, каза Борисов.

Борисов не за първи път говори по тази тема. През юни, когато той бе на посещение в Израел, премиерът каза, че разговаря с Натаняху за съвместно „самолетопроизводство” на дронове.

„Сътрудничеството ни в областта на сигурността е на изключително високо ниво. Продължаваме разговори за съвместни проекти и дейности във военната област, дори във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. Това сътрудничество ни помага и в много други области – в областта на икономиката, в науката, в информационните технологии и смятам, че има още много, което можем да направим заедно“, заяви днес израелския премиер Нетаняху.

За сега няма повече информация за какви точно разговори става въпрос и колко напреднали са те.

Очакваше се Израел да даде оферта за доставка на нови изтребители за ВВС, но страната реши да не участва. В Инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет е записано, че от страните участници ще се търси възможност за производство на резервни части и консумативи за новите изтребители и ще се търси трансфер на технологии за производство на безпилотни апарати.

Свързани теми

Предишна публикация
VietJet Air поръча 50 броя A321neo
Следваща публикация
Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Индия показа боен БЛА

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат.…

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

Меню