Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

48 прочитания

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

„Един от блоковете на първата степен не се е отделил на нужното разстояние и се е ударил във втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Причината за това е нещатна работа на датчик, който трябва да сигнализира за отделянето на първа и втора степен на ракетата”, заявява Сергей Крикалев, директор на пилотируемите полети в Роскосмос, цитиран от ТАСС.

Крикалев е заяви, че в момента се работи за отстраняване на проблема за да не се появява той в следващите изстрелвания.

Крикалев е съобщил, че в момента руската космическа индустрия работи на пълни обороти за да се осигури следващото изстрелване на пилотируем космически кораб Союз МС, което може да стане още на 3 декември 2018 г. с екипаж към Международната космическа станция. Бързането е за да не се оставя станцията без екипаж. Настоящата експедиция там трябва да се завърне на земята през декември.

За да се осигури безопасност на изстрелването на пилотируем космически кораб, Роскосмос има изискване за три успешни пуска на ракета-носител от семейството Союз, преди да се даде разрешение за изстрелване с екипаж.

На 25 октомври вече бе проведено едно успешно изстрелване с използване на ракета-носител Союз-2.1б от космодрума в Плисецк. В момента се планира ракетата-носител Союз-ФГ да се използва на 16 ноември 2018 г., при изстрелването на товарния космически кораб Прогрес МС-10 към МКС. А междувременно ще бъде проведено и изстрелване на Союз-2 от френския космодрум в Куру.

Свързани теми

Предишна публикация
Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.
Следваща публикация
Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Меню