Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

33 прочитания

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Ако Роскосмос успее да запази цената, то тя ще отговаря приблизително на тази на Falcon 9 на SpaceX, която в момента е в рамките на $60 – 65 млн., макар и да има планове тя да продължи да пада.

Според Рогозин, Союз-5 може да заеме около 18% от пазара на пускове на товари от средния клас (около 5 тона на геостационарна орбита), който от своя страна ще представлява около 58% от целия пазар за изстрелване на цивилни товари в космоса.

Рогозин прогнозира, че средно годишно ще се осъществяват около шест пуска на Союз-5, а жизненият цикъл на ракетата ще бъде около 40 години.

Союз-5 се разработва в рамките на руско-казахстанския проект Байтерек. В неговите рамки Русия разработва ракетата-носител, а казахстанската ще модернизира стартовата площадка на космодрума Байконур. Всяка от страните поема и други по-малки задачи, в рамките на проекта.

Союза-5 ще има две базови версии – за изстрелване на сателити и за изстрелване на пилотируеми космически кораби. Стартовата маса на ракетата, която се разработва от космическата корпорация „Энергия“, ще бъде 530 тона. Височината на двустепенната ракетата ще е 65,9 m. Като гориво ще се използва керосин РГ-1, а за окислител ще се използва течен кислород. На ниска околоземна орбита ще може да се извеждат товари с маса 17,3 тона.

Първите тестове на ракетата в чисто товарен вариант ще се проведат през 2022 г. Договорът за разработката ѝ бе сключен през юли 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10
Следваща публикация
Първи успешен старт за „Союз-ФГ” след инцидента от 11 октомври
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню