Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

95 прочитания

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Ако Роскосмос успее да запази цената, то тя ще отговаря приблизително на тази на Falcon 9 на SpaceX, която в момента е в рамките на $60 – 65 млн., макар и да има планове тя да продължи да пада.

Според Рогозин, Союз-5 може да заеме около 18% от пазара на пускове на товари от средния клас (около 5 тона на геостационарна орбита), който от своя страна ще представлява около 58% от целия пазар за изстрелване на цивилни товари в космоса.

Рогозин прогнозира, че средно годишно ще се осъществяват около шест пуска на Союз-5, а жизненият цикъл на ракетата ще бъде около 40 години.

Союз-5 се разработва в рамките на руско-казахстанския проект Байтерек. В неговите рамки Русия разработва ракетата-носител, а казахстанската ще модернизира стартовата площадка на космодрума Байконур. Всяка от страните поема и други по-малки задачи, в рамките на проекта.

Союза-5 ще има две базови версии – за изстрелване на сателити и за изстрелване на пилотируеми космически кораби. Стартовата маса на ракетата, която се разработва от космическата корпорация „Энергия“, ще бъде 530 тона. Височината на двустепенната ракетата ще е 65,9 m. Като гориво ще се използва керосин РГ-1, а за окислител ще се използва течен кислород. На ниска околоземна орбита ще може да се извеждат товари с маса 17,3 тона.

Първите тестове на ракетата в чисто товарен вариант ще се проведат през 2022 г. Договорът за разработката ѝ бе сключен през юли 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи успешен старт за „Союз-ФГ” след инцидента от 11 октомври
Следваща публикация
Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню