Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий

6 прочитания

Тежката ракета-носител Ariane 5 успешнo изпрати в космоса сондата BepiColombo, която е съвместен проект между европейската космическа агенция ESA и японската JAXA. Сондата трябва да изследва планетата Меркурий.

Ракетата Ariane 5, която се строи и експлоатира от европейската компания Arianespace, бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана в 22,45 часа местно време в петък, 19 октомври 2018 г. (04,45 часа на 20 октомври, българско време). Изстрелването е преминало успешно.

27 минути след изстрелването, сондата е била откачена от последната степен на Ariane 5 и е продължила самостоятелно мисията си. Проектът BepiColombo струва около €1,5 млрд.

Полетът до Меркурий ще продължи малко повече от седем години. Навлизането в стабилна орбита около вътрешна планета от Слънчевата система е сериозно предизвикателство. За да може BepiColombo да стори това, апаратът ще извърши серия от сложни маневри с използване на гравитацията на Земята, Венера и Меркирий.

BepiColombo се състои от три части – трансферен модул изработен от ESA и две сонди, които трябва да влязат на полярна орбита около Меркурий. По-голямата сонда се нарича Mercury Planetary Orbiter и е създадена от ESA, а по-малката е Magnetospheric Orbiter, и е дело на JAXA.

Трансферният модул има йонен двигател T6, който има максимална тяга от 290 mN, което го прави най-мощният двигател от този тип извеждан в космоса.

Основната задача на двете орбитални сонди е да се изучи геологията на Меркирий.

Проектът BepiColombo е кръстен на италианския учен, математик и инженер Джузепе „Бепи” Коломбо (1920 – 1984 г.), който е първия изчислил орбити, които ще позволят на сонди изстрелвани от Земята да влизат на орбита около Меркурий.

Това е 101-вия старт на Ariane 5. Следващият старт на ракетата е планиран за 5 декември. На орбита трябва да бъдат изведени два геостационарни комуникационни сателита.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент при изстрелването на Союз МС-10
Следваща публикация
Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

588 прочитания

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

859 прочитания

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

8 прочитания

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

5 прочитания

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

7 прочитания
Меню