Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий

14 прочитания

Тежката ракета-носител Ariane 5 успешнo изпрати в космоса сондата BepiColombo, която е съвместен проект между европейската космическа агенция ESA и японската JAXA. Сондата трябва да изследва планетата Меркурий.

Ракетата Ariane 5, която се строи и експлоатира от европейската компания Arianespace, бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана в 22,45 часа местно време в петък, 19 октомври 2018 г. (04,45 часа на 20 октомври, българско време). Изстрелването е преминало успешно.

27 минути след изстрелването, сондата е била откачена от последната степен на Ariane 5 и е продължила самостоятелно мисията си. Проектът BepiColombo струва около €1,5 млрд.

Полетът до Меркурий ще продължи малко повече от седем години. Навлизането в стабилна орбита около вътрешна планета от Слънчевата система е сериозно предизвикателство. За да може BepiColombo да стори това, апаратът ще извърши серия от сложни маневри с използване на гравитацията на Земята, Венера и Меркирий.

BepiColombo се състои от три части – трансферен модул изработен от ESA и две сонди, които трябва да влязат на полярна орбита около Меркурий. По-голямата сонда се нарича Mercury Planetary Orbiter и е създадена от ESA, а по-малката е Magnetospheric Orbiter, и е дело на JAXA.

Трансферният модул има йонен двигател T6, който има максимална тяга от 290 mN, което го прави най-мощният двигател от този тип извеждан в космоса.

Основната задача на двете орбитални сонди е да се изучи геологията на Меркирий.

Проектът BepiColombo е кръстен на италианския учен, математик и инженер Джузепе „Бепи” Коломбо (1920 – 1984 г.), който е първия изчислил орбити, които ще позволят на сонди изстрелвани от Земята да влизат на орбита около Меркурий.

Това е 101-вия старт на Ariane 5. Следващият старт на ракетата е планиран за 5 декември. На орбита трябва да бъдат изведени два геостационарни комуникационни сателита.

Свързани теми

Предишна публикация
Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10
Следваща публикация
Инцидент при изстрелването на Союз МС-10
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…
Меню