Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий

14 прочитания

Тежката ракета-носител Ariane 5 успешнo изпрати в космоса сондата BepiColombo, която е съвместен проект между европейската космическа агенция ESA и японската JAXA. Сондата трябва да изследва планетата Меркурий.

Ракетата Ariane 5, която се строи и експлоатира от европейската компания Arianespace, бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана в 22,45 часа местно време в петък, 19 октомври 2018 г. (04,45 часа на 20 октомври, българско време). Изстрелването е преминало успешно.

27 минути след изстрелването, сондата е била откачена от последната степен на Ariane 5 и е продължила самостоятелно мисията си. Проектът BepiColombo струва около €1,5 млрд.

Полетът до Меркурий ще продължи малко повече от седем години. Навлизането в стабилна орбита около вътрешна планета от Слънчевата система е сериозно предизвикателство. За да може BepiColombo да стори това, апаратът ще извърши серия от сложни маневри с използване на гравитацията на Земята, Венера и Меркирий.

BepiColombo се състои от три части – трансферен модул изработен от ESA и две сонди, които трябва да влязат на полярна орбита около Меркурий. По-голямата сонда се нарича Mercury Planetary Orbiter и е създадена от ESA, а по-малката е Magnetospheric Orbiter, и е дело на JAXA.

Трансферният модул има йонен двигател T6, който има максимална тяга от 290 mN, което го прави най-мощният двигател от този тип извеждан в космоса.

Основната задача на двете орбитални сонди е да се изучи геологията на Меркирий.

Проектът BepiColombo е кръстен на италианския учен, математик и инженер Джузепе „Бепи” Коломбо (1920 – 1984 г.), който е първия изчислил орбити, които ще позволят на сонди изстрелвани от Земята да влизат на орбита около Меркурий.

Това е 101-вия старт на Ariane 5. Следващият старт на ракетата е планиран за 5 декември. На орбита трябва да бъдат изведени два геостационарни комуникационни сателита.

Свързани теми

Предишна публикация
Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10
Следваща публикация
Инцидент при изстрелването на Союз МС-10
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Меню