Успешно тестваха Ангара-А5

444 прочитания

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес, 14 декември 2020 г.

Стартът е станал в 08,50 часа московско време (07,50 българско време) и е изпълнен от разчет на руските Космически войски. Ракетата е носила на борда си габаритно-масов макет на сателит. 12 минути и 28 секунди след старта последната степен „Бриз-М” с макета се е отделил от ракетата-носител.

От руското МО съобщиха по-късно, че макетът на спътника успешно е бил изведен на зададената геостационарна орбита.

Стартът е едва вторият в историята на Ангара-А5. Единственият предишен старт бе реализиран преди почти точно шест години – на 23 декември 2014 г. Той също бе успешен и също бе с макет на сателит.

Ръководителят на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин е заявил, че в последните шест години е работено по подобрението на Ангара-А5, като в момента се вижда, че резултатите са повече от добри.

Рогозин е потвърдил, че за 2021 г. се планират два експериментални старта на Ангара-А5. Предполага се, че един от стартовете ще е с нова последна степен – „Персей”. Също така е известно, че при един от тези стартове ще се изстреля реален комуникационен сателит.

Ангара-А5 е представител на семейството ракети-носители „Ангара”, което се изгражда около модулите УРМ-1 и УРМ-2. В зависимост от броя модули, се получават ракети с различни характеристики. Ангара-А5 има пет модула УРМ-1, всеки от който се задвижва от един ракетен двигател РД-191 и един модул УРМ-2, който изпълнява ролята на втора степен.

Ангара-А5, която може да извежда товари с маса 24,5 тона на ниска околоземан орбита, трябва да замести сега използваната тежка ракета-носител „Протон-М”. Русия има споразумение с Казахстан да изстрелва този тип от Байконур до 2025 г. След това се предполага, че ще се премине на Ангара-А5, които ще се изстрелват от руските космодруми Плисецк и Восточний.

Семейството „Ангара” се разработва от 90-те години на миналия век с цел подмяна флота от ракети-носители, които Русия използва. Програмата, обаче върви повече от мудно, като единствените други изстрелвания са от 2014 г. – през юли има успешен пуск на Ангара-1.2ПП и споменатото вече изстрелване на Ангара-А5 през декември.

Свързани теми

Предишна публикация
ESA поръча създаването на демонстратор на ракета за многократно използване
Следваща публикация
Новият изпитателен полет на Starliner се отлага за март 2021 г.
444 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Меню