NASA обяви план за комерсиализация на МКС

487 прочитания

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Инициативата на NASA върви по няколко направления. Първото направление е формално разрешаване на търговските дейности на станцията, включително и комерсиално производство и маркетинг, както и организация за извозване на готови продукти от станцията.

Тези търговски дейности, все пак, трябва да спадат в някои от трите категории – мисии на NASA, симулации на икономическа дейност на ниска земна орбита или производство възможно само в условия на микрогравитация.

NASA също така ще разреши и престой на частни астронавти на борда на станцията. Двама такива астронавти ще бъдат допускани годишно, като престоя на всеки не може да продължава повече от 30 дни. NASA ще иска по $35 000 за ден престой, като разходите по транспорта на астронавта до станцията не се включват в тази сума.

Това ще даде възможности за стартиране на космически туризъм. Роскосмос вече превози няколко космически туристи до МКС, но те бяха ограничени до руските модули на станцията и бяха руска отговорност.

Освен това, NASA планира да предостави един от възлите на модула Harmony за скачване на частен модул, който може да бъде използван за разнообразна дейност. Агенцията планира до средата на юни да пусне тръжна процедура, в рамките на която различни компании ще могат да наддават за възможност да скачат модула си с МКС.

NASA също планира да стартира няколко изследвания за това как да улесни още повече комерсиалното използване на станцията.

Усилията на NASA са част от по-големия план агенцията да остави операциите на ниска земна орбита на частни компании, а свободните ресурси да бъдат използвани за изследване на дълбокия космос.

През миналата година имаше планове NASA да спре финансирането на МКС още през 2025 г., но след това тези планове бяха анулирани, най-вече под натиска на Конгреса на САЩ и сега се планира използването на станцията до 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Орелът кацна
Следваща публикация
Blue Origin показа спускаем лунен апарат
487 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

SpaceX с ново успешно изстрелване

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Меню