NASA обяви план за комерсиализация на МКС

455 прочитания

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Инициативата на NASA върви по няколко направления. Първото направление е формално разрешаване на търговските дейности на станцията, включително и комерсиално производство и маркетинг, както и организация за извозване на готови продукти от станцията.

Тези търговски дейности, все пак, трябва да спадат в някои от трите категории – мисии на NASA, симулации на икономическа дейност на ниска земна орбита или производство възможно само в условия на микрогравитация.

NASA също така ще разреши и престой на частни астронавти на борда на станцията. Двама такива астронавти ще бъдат допускани годишно, като престоя на всеки не може да продължава повече от 30 дни. NASA ще иска по $35 000 за ден престой, като разходите по транспорта на астронавта до станцията не се включват в тази сума.

Това ще даде възможности за стартиране на космически туризъм. Роскосмос вече превози няколко космически туристи до МКС, но те бяха ограничени до руските модули на станцията и бяха руска отговорност.

Освен това, NASA планира да предостави един от възлите на модула Harmony за скачване на частен модул, който може да бъде използван за разнообразна дейност. Агенцията планира до средата на юни да пусне тръжна процедура, в рамките на която различни компании ще могат да наддават за възможност да скачат модула си с МКС.

NASA също планира да стартира няколко изследвания за това как да улесни още повече комерсиалното използване на станцията.

Усилията на NASA са част от по-големия план агенцията да остави операциите на ниска земна орбита на частни компании, а свободните ресурси да бъдат използвани за изследване на дълбокия космос.

През миналата година имаше планове NASA да спре финансирането на МКС още през 2025 г., но след това тези планове бяха анулирани, най-вече под натиска на Конгреса на САЩ и сега се планира използването на станцията до 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Орелът кацна
Следваща публикация
New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година
455 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

577 прочитания

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

1K прочитания

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

449 прочитания

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

2K прочитания

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

75 прочитания

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

593 прочитания
Меню