САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

45 прочитания

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Пакистанската военна авиация трябваше да получи 12 щурмови вертолета AH-1Z през август тази година, но вместо това всички машини са били предадени за временно съхранение в 309-та група за поддръжка и ремонт в авиобаза Дейвис-Монтан, Аризона.

Причината за отказа за доставката са политически. През януари 2018 г. САЩ прекрати цялата си военна помощ за Пакистан, поради противоречия около борбата срещу талибаните в Афганистан и ислямистките групировки в самата страна. През септември 2018 г. Пентагона потвърди, че цялата военна помощ за 2018 г., която възлиза на $300 млн. е пренасочена за други цели.

Част от финансирането на сделката за AH-1Z трябваше да дойде точно по линия на американската военна помощ за Пакистан.

Пакистан трябваше да бъде първия експортен клиент на AH-1Z. Първоначално страната заяви интерес за 15 вертолета, но сделката бе подписана за три машини по-малко. 12-те вертолета за страната бяха произведени от Bell между август 2017 и средата на 2018 г.

Не е ясно какво ще се случи с вече произведените пакистански AH-1Z и дали те могат да бъдат пренасочени към други клиенти.

Пакистанската армейска авиация в момента експлоатира по-старите AH-1F, както и Ми-35М. Страната също се споразумя за доставката на турските щурмови вертолети TAI T-129, но тяхната доставка също може да не се осъществи, отново по политически причини, тъй като голямо количество от оборудването на вертолета е американско.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29М се разби в Египет
Следваща публикация
J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тайланд поръчва допълнителни H225M

Тайланд поръчва четири допълнителни военно-транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M. Това съобщи днес, 20 септември 2018 г., производителя.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Меню