С нови 200: Ми-14 стават летящи линейки?!

1K прочитания

Порция изказвания без ясен контекст показват, че премиерът обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Това се разбира от диалог между Борисов, военния министър Каракачанов и изпълнителния директор на ТЕРЕМ ЕАД Иван Досков, който се чува по време на поредния премиерски лайвстрийм излъчван в профила му в социалната мрежа Facebook.

„Ще се чуеш се с министър Ангелов (Костадин Ангелов, министър на здравеопазването – бел. ред.). В момента здравето (Министерство на здравеопазването – бел. ред.) искат да купят хеликоптери за катастофи, аварии, ей такива неща. Казаха ми, че при вас има три много добри, които ако минат през ремонт в ТЕРЕМ, в „Авионамс”, да се отремонтират моторите и другите работи, може да ги направим трите за 18 млн. Такава цена ми дават”, обръща се Борисов към Каракачанов днес, 21 декември 2020 г., докато двамата са на посещение в ТЕРЕМ „Хан Крум”, Търговище.

Докато той казва това, изпълнителният директор на „ТЕРЕМ-Холдинг” ЕАД уточнява, че се касае за вертолетите Ми-14.

„Те са към морските. Те са идеални за пожари, защото могат да пълнят в движение и…”, казва Каракачанов, а през това време се вижда и че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, прави някакво допълнение, което не се чува на записа.

„Но те могат да са с носилки и с…. Дето се вика, от една линейка ако се пренесе вътре оборудването”, контрира министър-председателят.

„От Cougar-ите, които бяха накупили нашите предшественици, ползваме половината. Предложил съм още преди три години – заповядайте, вземете три от Cougar-ите – един за Северна, един за Южна България и един за София” – казва Каракачанов.

„Пазят се, защото е скъпа поддръжката и като го пратиш на 10 катастрофи и два пожара, ще дойде сметката в министерството…” – отвръща му Борисов

„Но в момента го имаш” – отбелязва военният министър.

„Имаме го, щото така са ги купили” – заключава Борисов.

„Трябва да се прецени, дали си заслужава да се преоборудват в медицински и имаш готови хеликоптери. Летците ги имаш, всичко имаш!” – казва Каракачанов, вероятно имайки предвид наличните AS 532AL Cougar, с което темата приключва.

Подхвърлените реплики, обаче показват че на някакво ниво на премиера Борисов се продава идеята за ремонт на отдавна нелетящите морски вертолети Ми-14, като за това щяло да отидат 18 млн. лева.

Сумата е близка до пренасочените 20 млн. лева, които трябва да се вложат в покупката на поне един вертолет за спешна медицинска помощ по въздуха. Парите идват по европейската оперативна програма „Региони в растеж”. Въпросната сума, обаче не може да бъде вложена в ремонт на стари вертолети, но явно Борисов вижда ремонта на Ми-14, като алтернатива или поне някакво допълнение за евентуалната система за HEMS, в чийто рамки ще са нужни поне пет машини.

Относно българските Ми-14, те не летят от пролетта на 2010 г., но в морската авиобаза Чайка (в състава на ВМС) до Варна продължават да се съхраняват поне три такива машини. Превръщането на големите вертолети за борба с подводници в медицински вертолети не е невъзможна задача (от чисто техническа гледна точка), но остават толкова много въпроси, че реален смисъл от предложението практически липсва.

Наличните три Ми-14ПЛ/БТ са произведени преди много години (двата ПЛ през 1979 г., а единичният БТ през 1983 г.) и макар и да имат някакъв остатъчен ресурс по часове, връщането им в летателна годност след повече от 10 години на земята би било повече от предизвикателство. Освен това, последният път, когато подобни вертолети са ремонтирани в ТЕРЕМ „Летец”, е през 2001 – 2002 г. Съвсем отделен е въпросът, че от някъде трябва да се вземе нои-хау за преоборудването на вертолета в медицинска машина, а с нуждата от сваляне на специализираното оборудване и поставяне на ново медицинско, се отваря и темата за летателната им сертификация.

Дори и цялата работа по тях да се вмести във въпросните 18 млн. лева, не е ясно колко дълго могат да се използват те, предвид напредналата им възраст, а големите размери, голямото тегло и големия разход на гориво ще правят тяхната експлоатация, поне за цели на операции по HEMS, меко казано проблематична. Отделно, липсата на цивилен типов сертификат за Ми-14, ще го ограничи да лети само в рамките на въоръжените сили, без да се отговаря на базовите цивилни изисквания за HEMS, които се регулират от EASA.

Колкото до думите на Каракачанов и предлаганите от него Cougar, то преди точно три години, на заседание на Министерски съвет, се разисква точно това – няколко вертолета AS 532 да бъдат предоставени на здравното министерство за изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха. Идеята тогава е изговорена от Борисов и е приета от вече бившия здравен министър Кирил Ананиев.

Нещата, обаче остават само на ниво приказки, след като в началото на 2018 г. се правят кратки проучвания за целесъобразността. Те показват, че експлоатацията на вертолетите Cougar е твърде скъпа, а евентуалното им използване за медицински транспорт по въздуха в рамките на система за HEMS няма да е ефективна.

Идеите за преоборудването на Ми-14 в медицински вертолети идват на фона на отказа на депутатите от управляващото мнозинство да приемат опозиционната идея за отпускане на 25 млн. лева в бюджета за 2021 г. за покупка на два медицински вертолета. Преди няколко седмици пък, от Президентството дойде идеята за изграждане на цялостна система за HEMS в рамките на националния план за справяне с кризата причинена от пандемията от COVID-19.

Единственото, което реално се прави в момента по темата за изграждане на система за HEMS е подготовката на обществена поръчка за покупка на една машина в рамките на пренасочените европейски средства. Тя трябва да бъде стартирана от Министерство на здравеопазването през следващите месеци, но не е ясно как тя ще съжителства с идеите за ремонт на Ми-14. Отделно, преди месец премиерът Борисов разпореди двата VIP вертолета Ми-8ПС на „Авиоотряд 28” да се ползват за медицински задачи, заради здравната криза породена от пандемията, но няма индикации те да са използвани реално за това.

По време на днешната визита на премиера и военния министър в ТЕРЕМ „Хан Крум”, на няколко пъти те изказваха тезата как се влагат пари за отбрана и как те остават в България (по линия на договорите за покупка на колесни машини за Специалните сили и модернизацията на танковете Т-72). Не е изключено идеята за ремонта на Ми-14 да се продава от заинтересувани кръгове точно по същата линия – вертолетите ще се ремонтират в държавната фирма ТЕРЕМ „Летец”, парите остават у нас (реално, малка част от тях, повечето ще отидат навън за ремонти на двигатели, редуктори и доставка на резервни части), а с тях ще вземем не една, а цели три машини.

Решаването на проблема с липсата на система за HEMS у нас с ремонта на ветераните Ми-14 е все едно да се реши проблема с липсата на линейки и екипи за спешна помощ в България с пребоядисването на верижните бронирани машини МТ-ЛБ като линейки, слагането на носилка вътре и пускането им по софийските улици. Ефектно на фона на предизборното време, но далеч от ефективното.

Свързани теми

Предишна публикация
Сбогом, моя любов!
Следваща публикация
Български C-27J пренесоха хуманитарна помощ за Хърватия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Реплики в парламента около ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и депутатът от БСП Николай Цонков си размениха реплики и обвинения във връзка с ремонта на щурмовите Су-25. Това стана днес, 28 септември 2018 г., в рамките на Парламентарния контрол в НС.

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

Меню