Швеция може да спре експлоатацията на NH90

47 прочитания

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Според Хулквист, полетите ще бъдат спрени с HKP-14E, който е транспортният вариант на типа, докато тези с варианта за борба с подводниците HKP-14F ще продължат. Страната разполага със съответно девет и пет такива машини, а причината за спирането на полетите е високата цена на експлоатация.

Средната цена на час с NKP-14 в момента е около 200 000 шведски крони (около €20 000) в същото време цената на летателен час на вертолетите UH-60M, които Швеция експлоатира е около 40 000 крони (около €4000). Поради това, ако не бъдат отпуснати допълнителни средства полетите с транспортния вариант ще спрат и неговите задачи ще се покриват от наличните UH-60M.

Шведските въоръжени сили са поръчали 18 вертолета NH90 – 13 транспортни машини и пет за борба с подводниците. Доставката им обаче се забави значително, поради което през април 2011 г. бяха купени 15 броя UH-60M като временно решение за участие в международни задачи и покриване на национални задачи.

Чак през юни 2017 г. Швеция получи всички поръчани NH90, но реално четири от вертолетите, които са с по-различна комплектация, бяха върнати на производителя за дооборудване.

Все пак сравнението между UH-60M и NH90 не е абсолютно точно, защото европейският вертолет е осезаемо по-голям. Машината има товарна рампа, може да превозва до 20 напълно екипирани бойци или 4200 kg товар на външно окачване, като развива скорост от 300 km/h и има боен радиус от 800 km. UH-60 от своя страна превозва до 11 войника, до 3500 kg на външно окачване, има скорост от 280 km/h и боен радиус от 600 km.

Свързани теми

Предишна публикация
Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.
Следваща публикация
Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Меню