J-20 публично показа оръжейните си отсеци

86 прочитания

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

В рамките на последния ден на изложението, в полет бяха демонстрирани четири броя J-20. Изненадващо, два от тях отвориха оръжейните си отсеци и показаха пълен боезапас от ракети „въздух-въздух”.

J-20 разполага с три оръжейни отсека, които позволяват носене на боеприпаси вътре в самолета, с цел запазване на ниска радарна сигнатура. Два от отсеците са странично на фюзелажа и са предназначени за по една ракета „въздух-въздух” за близък въздушен бой. Третият отсек е по-голям и в долната част на корпуса.

От показаното в Джухай се видя, че J-20 носи две ракети за близък бой PL-10 (по една в малките отсеци) и четири ракети PL-15 за далечен въздушен бой в големия оръжеен отсек.

PL-10 е нова високоманеврена ракета за близък бой, аналогична на AIM-9X или IRIS-T. При прелитанията в Джухай добре се вижда изключително интересното техническо решение, на което са се спрели китайските конструктори. То позволява ракетата да се извади от оръжейния отсек, който да затвори капака си. Това дава възможност ракетата да прехване целта си, докато самолетът запазва по-ниска радарна забележимост и аеродинамика.

PL-15 от своя страна е нова ракета, която все още се разработва. Тя има двупулсов твърдогоривен ракетен двигател, който ѝ дава възможност да достига целта си с работещ мотор и по-голяма енергия. Смята се, че далечината на полет на ракетата, при максимално добри условия, може да достигне 200 km.

Не е ясно дали това е максималният капацитет на основния оръжеен отсек на J-20 или при използването на по-малките ракети „въздух-въздух“ PL-12 (аналог на AIM-120A/B), там ще могат да се поставят шест ракети. F-22 може да носи до шест броя AIM-120 и две AIM-9.

J-20 се показва за втори път на изложението в Джухай. През 2016 г., типът показа само прелитане и набор на височина, докато на тазгодишното издание бе демонстриран по-агресивен пилотаж, но се забелязва, че машината бързо губи енергия и ускорява сравнително бавно.

Типът, който изпълни първия си полет на 11 януари 2011 г., бе приет официално на въоръжение през септември 2017 г., а доставката му в строевите части стартира в началото на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Финансовата гвардия на Италия купува военизиран AW169
Следваща публикация
ФБР не откри мотив зад откраднатия и разбит Q400
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Меню