Китай показа транспортен БЛА

15 прочитания

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

В официалното съобщение на Китайската академия на науките се казва, че машината може да има много приложения, едно от които ще е доставка на товари до китайските военни гарнизони разположени по островите на Южнокитайско море.

AT200 се базира на еднодвигателния турбовитлов самолет Pacific Aerospace P-750, който излита и каца от ултракъси дистанции. Според Китайската академия на науките, машината има максимална излетна маса от 3,4 тона, при което полезният товар възлиза на 1,5 тона, което прави AT200 най-тежкотоварния БЛА създаван до момента.

Машината има крайсерска скорост от 313 km/h, далечина на полет от около 2200 km и таван на полет от 6100 m. Характеристиките на машината до голяма степен съответстват на тези на пилотируемия вариант.

AT200 е изпълнил първи полет на 26 октомври 2017 г. Ако се стигне до военното му приложение, ще трябва да се използва друг двигател, а не Pratt & Whitney PT6A-34, поради ембаргото на САЩ спрямо доставката на стоки с двойна употреба за Китай.

Оперирайки от остров Хайнан, AT200 може да достигне най-отдалечените китайски гарнизони в Южнокитайско море за около пет часа. Използването на подобрен транспортен БЛА в мирно време може да улесни процеса на логистично осигуряване, но във военно време бавният безпилотен апарат е твърде уязвим.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия търси 111 леки морски вертолета
Следваща публикация
Lockheed Martin получи финансиране за създаване на лазер предназначен за изтребители
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Меню