Финансовата гвардия на Италия купува военизиран AW169

41 прочитания

Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza) купува 22 броя от военната версия на двудвигателния вертолет Leonardo AW169. Стойността на сделката е €280 млн.

В сделката влиза освен доставката на вертолетите и логистика и обучение. Първият вертолет ще бъде доставен в средата на 2019 г., а всички 22 машини ще се получат до края на 2024 г.
Вертолетите ще се използват за изпълнение на широк кръг от задачи, включително патрулиране, наблюдение, търсене и спасяване и задачи в интерес на националната сигурност.

Финансовата гвардия, която е на подчинение на италианското Министерство на финансите, е правоналагаща агенция, която изпълнява широк кръг задачи, включително и гранична охрана и борба с контрабандата.

Гвардията има близо 80 вертолета, повечето от които са остарели типове, като AB 412, A109 и NH-500, които трябва да се заменят в близките години.

От Leonardo заявяват, че италианското правителство има сериозен интерес към военните версии на AW169, който ще бъде естествен заместник на много от експлоатираните в момента платформи.
Финансовата гвардия на Италия в момента получава и 14 броя от по-тежкия модел AW139, шест са вече доставени, а останалите осем ще бъдат получени догодина.

AW169M има максимална излетна маса от 4,6 тона. Моделът, предназначен за италианската Финансова гвардия, ще бъде снабден с оптико-електронна система за наблюдение, лебедка, съвместимост на кабината с очила за нощно виждане и други подобрения в сравнение с базовата цивилна версия.

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen E лети с Meteor
Следваща публикация
J-20 публично показа оръжейните си отсеци
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню