Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

20 прочитания

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

„Днес в групата дискутирахме темата за времето. Това е важен момент. По време на работата на съвместната работна група се оказа, че времето, което си бяхме определили не е достатъчно и се наложи да се удължи срока. Днес решихме да използваме положителния опит на организации, като НАТО и ЕС – ако искаш да постигнеш добър резултат, не трябва да си поставяш времеви параметри, а да си поставиш качествени параметри. Ние не искаме да бързаме за сметка на качеството на офертите, а искаме да работим, толкова време, колкото е възможно. Разбира се, максимално бързо, но все пак да не ограничаваме страните, за да получим максималната необходима информация”, това заяви в ефира на ведомствения Военен телевизионен канал заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Изказването в духа на бавното бързане, обаче не дава яснота, кога може да се очаква избор на нов боен самолет и кога може да се очаква да се подпише договор за придобиването му.

Източници на АЕРО заявяват, че в момента страните участнички в процеса, не са информирани за това, кога ще започнат преговорите с тях, нито какво ще представляват те.

Припомняме, че в проекта за инвестиционен разход, който Народното събрание одобри през юни 2018 г., предвиждаше изборът да бъде направен в рамките на 30 дни от получаването на офертите, а за преговори и подписване на договора бяха отделени други 60 дни, плюс още 30 дни за процедурата за ратификация на междудържавния договор в парламента.

Офертите бяха получени на 1 октомври, което значи, че ако се спазват сроковете заложени в инвестиционния проект, договорът за нов изтребител трябваше да влезе в сила на 29 януари 2019 г.

Освен това по думите на заместник-министър Запрянов, предложението за Super Hornet не е разглеждано, заради липса на реквизити за оферта. Това е очаквано, тъй като в деня на отварянето на офертите се видя, че съдържанието на офертата за F/A-18 е символично и участието явно е проформа.

„Хората не са съвсем наясно за какво става дума и мислят така – имаш четири вида самолети от три държави, отиваш в магазина, както се купува кола, плащаш в рамките на бюджета от 1,5 млрд. лева. Не става така”, заяви от своя страна военният министър Красимир Каракачанов в предаването „Плюс минус” по Нова.

Министър Каракачанов също потвърди, че офертата за нови F/A-18 е отпаднала и финално ще се разглеждат само три – за нови F-16, нови Gripen и употребявани Eurofighter.

“При един самолет не трябва да се смята само цената, на която го купуваш, а трябва да се смята и колко струва въоръжението към него, колко струва поддръжката на този самолет… Купува се самолет за минимум 30 години. Няма как да ти е безразлично, дали поддръжката на година ще ти струва, да кажем, €50 млн. или €25 млн.”, разясни още министър Каракачанов.

Той уточни още, че процесът се намира в т.нар. „втора фаза”, при която ще работи политико-военната група, назначена от премиера Борисов и работеща по правила и методика утвърдена от него. Военният министър, обаче не даде никакви времеви рамки, в които ще бъде взет избора.

Струва си да се припомни, че министър Каракачанов смяташе, че изтребителят ще бъде избран до края на 2018 г. Премиерът също демонстрираше желание за бърз избор, като подкани за „по-бърз избор“.

Свързани теми

Предишна публикация
Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител
Следваща публикация
ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню