Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

24 прочитания

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Заседанието на парламента ще бъде открито, въпреки, че заседанията на ресорните комисии бяха закрити, поради боравенето с класифицирана информация. В пленарна зала присъства военният министър Красимир Каракачанов, неговият заместник Атанас Запрянов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

09,39 часа – Антон Кутев (БСП) – още преди да започне дебата Кутев поиска премиера да присъства на дебата за да се чуе неговото мнение

09,41 часа – Данаил Кутев (ГЕРБ) – той попита къде е главнокомандващият на Република България (Румен Радев – бел. ред.) и поиска процедура за присъствие на президента.

09,44 часа – Константин Попов (ГЕРБ) започва да чете доклада на Комисията по отбрана за предложението на правителството. Той може да бъде прочетен тук.

09,55 часа – Евгения Ангелова (ГЕРБ) чете доклада на Комисията по финанси за предложението на правителството. Докладът може да бъде прочетен тук.

09,59 часа – дебатът започва с изказване на Мустафа Карадайъ (ДПС), който заяви, че партията му подкрепя решението. Той се обоснова, че това е купуване на сигурност, а не купуване на бойни самолети. Той атакува ГЕРБ, като заяви, че те не могат да осигурят мнозинство по този стратегически въпрос.

10,02 часа – изказване на Кристиан Вигенин (БСП). Той заяви, че дебатът няма да е технически, тъй като всички предлагани самолети ще свършат работа. Вигенин подчерта, че партията му няма претенции за типа, а за отговаряне на българските изисквания. Той смята, че е абсурдно да се иска от Парламента да се подписва празен чек. Вигенин каза, че партията му няма да подкрепи решението, защото се отклонява от предварителните изисквания, одобрени от Парламента. Той каза, че финансовата страна е важна за проекта, а предложението сега няма да отговори. Вигенин заяви и че процедурата е била започната прозрачно, но е завършена в „сенките“ около Коледните празници, а България трябва да се съобразява с чужди изисквания. Той попита, защо управляващите са разигравали постановки, след като управляващите са искали да купят F-16 отдавна. Вигенин подчерта и напрежението между САЩ и ЕС, както и ударите по НАТО, които настоящата президентска администрация в САЩ нанася по НАТО. Той изрази надежда, че бъдещите преговори ще постигнат добри резултати, стига САЩ да искат да инвестират в стратегическите отношения с България. Той гарантира, че ако финалният договор отговаря на предварителните изисквания, БСП ще го подкрепи, но ако това не се случи партията му ще е против.

10,11 часа – реплика на Веселин Марешки (Воля). Той атакува предизборните програми на всички партии, включително и на БСП, тъй като там се залагало харчене за образования и здравеопазване, а не за „железа“. Той атакува и изказването на Вигенин, че НАТО ще продължи да съществува, като според него това няма да е така.

10,13 часа – дуплика на Вигенин, който отговори на Марешки, че сваля нивото на дискусията.

10,14 часа – изказване на Владимир Тошев (ГЕРБ). Той заяви, че сега се решавало бъдещето на България, а не какъв самолет се избира. Тошев каза, че не се касаело за конкурс, а за преговори „държава – държава“. Той заяви, че и трите оферти не влизали в поставените рамки и затова трябвало да се разреши на правителството да излезе от тази рамка. Той каза, че с преговорите щяло да се постигне по-добра цена. Според него F-16 воюва от 1980 г. до сега, на въоръжение е в 31 държави и бил предпочетен от Словакия и Бахрейн. И той бил на въоръжение в Румъния, Турция и Гърция. Самолетът бил произвеждан от НАТО-вска държава за НАТО-вски държави. Той каза, че нямало корупция при търгуването на F-16, докато навсякъде имало такива при продажбата на Gripen.

10,19 часа – реплика на Славчо Велков (БСП). Той каза, че изказването на Тошев било лобизъм. Не трябвало да се говори за конкретните самолети, а за факта, че Правителството иска да се отклони от предварителните рамки, включително и финансовите. Велков каза, че вчера на Комисията по отбрана той попитал командира на авиобаза Граф Игнатиево дали някой го е питал за изтребителя, визирайки пилотите, с които уж бил говорил премиера, който отговорил, че никой не го питал. Велков каза и че депутатите масово не били чели докладите на комисиите.

10,22 часа – реплика на Явор Божанков (БСП). Той каза, че не трябва да се намеква за корупция в сериозни европейски компании и това ще има ефект във външнополитически план.

10,23 часа – дуплика на Тошев. Той каза, че бил лобист за националните интереси на България и нямал контакти с фирми производители на самолети. Тошев каза, че навсякъде, където имало Gripen имало дела за корупция, като се раздавали милиони за продажба на този самолет. Gripen се предлагал без нищо, а F-16 с всичко необходимо.

10,26 часа – изказване на Валери Симеонов (Обединени патриоти). Той каза, че изразява позицията на НФСБ, които щели да гласуват против. Той каза, че решението нямало да обезпечи сигурността на българското въздушно пространство. Според него това можело да се направи с ПВО системи, а не с осем или 16 изтребителя. С тези самолети, нямало как да ни защити, нито от съседите, нито от Русия. Той каза, че трябвало да се купи европейски самолети. Симеонов каза, че с това решение се разрушава парламентаризма. Симеонов каза, че американската оферта не отговаря на четири от седемте задължителни изисквания и реално се касае за политически пирует. Той каза и че е позорно изопачаване на първоначалните условия в полза на един от участниците. Той каза, че шведските инвестиции осигурявали 9000 работни места, а италианските 52 000, а се давало лош сигнал към инвеститорите, тъй като във всеки момента можело да се правят промени в конкурсите. Симеонов каза, че според него трябвало да се направи нов конкурс и каза, че дебатите били толкова жалки, че Списаревски се обръщал в гроба.

10.31 часа – изказване на Милен Михов (Обединени патриоти). Михов, който е от ВМРО, каза че в момента имало два варианта – или да се обяви нова процедура, защото никой не отговарял на изискванията, или честно да се каже, че трябва да се продължи напред с решаване на три основни въпроси – цени, срокове на доставка и схеми за плащане. Според него първият вариант щял да остави авиацията по „бели гащи“ и след година и половина пак щяло да се стигне до тук, но тогава офертите щели да са на по-високи цени. Той каза, че ВМРО дава подкрепа за да се достигне до решаване на основните три въпроси. Михов отбеляза, че ако не се съобразили партньорите на България с нашите изисквания, партията му си запазвала правото да не подкрепи бъдещите преговори и договори. Той призова САЩ да се съобразят с възможностите на България.

10,37 часа – реплика на Славчо Велков. Той заяви, че БСП не подкрепя отклоняването на предварителната рамка.

10,38 часа – реплика на Милко Недялков (БСП). Той атакува изказването на Михов, че в проекта на решение на Министерски съвет, нямало заявление за спазване на българските изисквания, а само разрешение за нарушаването им.

10,40 часа – реплика на Веселин Марешки. Той каза, че с осем самолета било цинично да се смята, че сме щели да станем сила, а парите трябвало да се влагат за друго.

10,41 часа – дуплика на Михов, който заяви, че в програмата на „Воля“ имало модернизация на армията. Според него новият изтребител ще реши някои проблеми с неокомплектоването в армията и ВВС. Той казва още, че се преговаря със САЩ, защото те давали цялостна оферта.

10,44 часа – изказване на Симеон Симеонов (ДПС). Той заяви, че изборът на боен самолет изразявала геополитическата ориентация на страната. Симеонов каза, че осем самолета не били достатъчно, а Европа разчитала на САЩ в защитата си. Според него било грешка да се обявява конкурс, а не да се мине на политическо решение изначало. ДПС винаги работило за евроатлантизма, твърди Симеонов, а сега се стигало да влошаване на отношенията с други страни, заради лошо провеждане на конкурса.

10,47 часа – изказване на Веселин Марешки. Той заяви, че партията му нямало да подкрепи нецелесъобразното харчене на парите на гражданите. Марешки казва, че купуването на самолети трябвало да е след образованието, здравеопазването, полицията, пенсионирането и грижа за младите. Той каза, че ще се инициира референдум за този разход.

10,55 часа – бе обявена почивка от 30 минути до 11,25 часа.

11,43 часа – дебатите бяха възстановени с изказване на Румен Гечев (БСП). Той заяви, че в Инвестиционния проект имало прекрасно заложени финансови параметри и за това БСП ги е подкрепил през миналата година. Гечев каза, че тогава заложената схема за плащане била добре направена и нямало да натовари излишно бюджета. Той каза, че общата сума за самолета с ДДС щяла да стигне до 2,5 млрд. лева и ще се иска ударно изплащане на куп, което щяло да бъде тежко за бюджета. Гечев акцентира и върху исканото индустриално сътрудничество в Инвестиционния проект. Той казва, че сега се иска от Парламента да се откаже от всичко това – бюджет, разсрочено плащане и индустриално сътрудничество. Според него трябвало да се внимава с инвестициите в наземното оборудване и инфраструктурата. Гечев каза, че F-16 Block 70 не бил на въоръжение никъде и той бил само на чертежа и имало прототипи.  Той каза и че доставката на тези F-16 ще стане след пет – шест години, а българските МиГ-29 няма да може да лети след година – две. Депутатът попита, как това тази процедура не била конкурс, след като това било заложено в Инвестиционния проект. Гечев каза, че правителството само се отказвало от възможността да противопоставя два или повече доставчика в търсене на най-добри условия. Той попита защо сега било проблем, че ще се доставя оборудване от трети страни, след като в Инвестиционния проект се залагало такава опция за покупка. Той каза, че в Комисията по отбрана заместник-министър Запрянов бил казал, че ако не купим изтребители от САЩ, тази страна щяла да ни увеличи цената на ракетите два или три пъти. Гечев пита дали това не е било изнудване. Той твърди, че сделката е щяла да бъде за 2,5 млрд. лева и управляващите много добре знаели за това. Гечев смята, че цената на F-16, била цената за това ГЕРБ да остане на власт.

11,59 часа – изказване на Волен Сидеров (Обединени патриоти). Той попита, кое е изгодно за България? Според него, САЩ използва четири военни бази безплатно и попита дали това е оправдано. Сидеров каза, че предлага да се възложи на правителството да преговаря с всички държави, които имали оферти към нас, включително и с Русия. Освен това Сидеров предлагал в тези преговори да взимат участие и от Народното събрание. Лидерът на „Атака“ поиска и ако се купят F-16 те да бъдат предоставени безвъзмездно, на база използването на българските бази от страна на САЩ. Той каза, че коалицията ОП щяла да бъде питана, какво станало с пенсиите, които обещали да се вдигнат, а той предлагал по-оптимално решение. Сидеров твърди, че българския национален интерес изисквал да се търсят най-оптималното решение за България. Темата не била техническа, а търсене на най-оптималното решение и това можело да стане след преговори с всички държави.

12,08 часа – изказване на Христо Гаджев (ГЕРБ). Той каза, че това не било конкурс, а междуправителствени преговори. Той казва, че и офертата на САЩ и офертата на Швеция са извън бюджета и не отговаряли на изискванията. Гаджев каза, че реално правителството иска мандат за преговори за достигане на по-добри условия, след като имало ангажимент от САЩ за намаляване на цената, а такъв ангажимент от Швеция нямало. При шведската оферта имало проблем, защото трябвало първо да се поиска доставка на оборудване от трети страни, което трябвало да стане преди доставките на самолетите. Той каза още, че САЩ предлагали да ни изградят български завод за поддръжка, а шведското правителство предлагало те да си направят завод, който да е частен. Американската оферта щяла да излезе много по-изгодна. Той каза, че F-16 Block 70 вече лети и бил на въоръжение. Според него, БСП не давали никаква алтернатива на това решение.

12.13 часа – депутатът Велков заяви, че не било вярно, че F-16 Block 70 бил на въоръжение където и да е било.

12,14 часа – изказване на Валентин Радев (ГЕРБ). Той заяви, че всички трябвало да бъдат благодарни на ГЕРБ, затова че се избирало между два прекрасни изтребителя, а преди това се купували само транспортни самолети и вертолети. Той каза, че не разбира защо имало вълнения за избора на F-16. Според него, ако нямало колективна отбрана, нямало значение колко самолета сме имали. Изборът бил такъв, че при сегашните ограничения нямало кой друг самолет да се избере, освен F-16. Било се направило опит да се намери такъв, но нямало и F-16 бил единственият избор. Радев твърди, че всичко опирало до това да се даде право на правителството да намери по-добри условия за доставка. Най-важното било, да се направят бързи стъпки и да се намери решение на проблема с изтребителя.

12,21 часа – изказване на Константин Попов. Той каза, че процесът бил в момента по средата и имало много стъпки в бъдещето, които трябвали да свършат с ратифициране на договор от Народното събрание. Той отново каза, че САЩ предлагат пълен пакет, включително и въоръжение. Според него, Европа можела да предложи само ракети „въздух-въздух“, които били два пъти по-скъпи. F-16 Block 70 имал нов радар и само той можел да работи по земни и въздушни цели едновременно. Той попита, колко щяло да струва подмяна на радара на Gripen с нов след 5 – 10 години. Попов каза, че САЩ предлагали високотехнологична бойна система, докато Швеция не го предлагала.

12,29 часа – изказване на Емил Христов (ГЕРБ). Той заяви, че преди години се направило голяма грешка с това, че се купували транспортни самолети и вертолети за ВВС. Той казва, че сегашната процедура за избор на изтребител била добра, за разлика от предишната. Христов нападна президента Радев, като заяви, че той изкривил предишната процедура и наложил собственото си виждане. Той каза, че тези, които се съмняват в процеса искали да спрат модернизацията на въоръжените сили. Ако правителството не получило подкрепа, това щяло да бъде лош знак.

12,36 часа – изказване на Цветан Цветанов (ГЕРБ). Той заяви, че днес трябвало да се вземе стратегическо политическо решение. Той каза, че през 2012 г. имало приключена процедура, която била гласувана от Министерски съвет и трябвало да се гласува от Парламента, но заради оставката на кабинета „Борисов 1“ не се стигнало до избор. Цветанов казва, че през 2012 г. президентът Радев твърдял, че F-16 MLU от Португалия бил най-оптималната оферта. Той попита какво се е променило, когато Радев е станал политик и защитавал други решения. Цветанов  повтори, че 10 членки на НАТО са закупили F-16, което било най-доброто. Докато Швеция била неутрална и само две членки на НАТО били купили Gripen.

12,47 часа – изказване на Корнелия Нинова (БСП). Тя заяви, че решението на правителството злепоставя американските партньори у нас и злепоставяла България пред европейските ни партньори. Лидерът на БСП каза, че не било нормално да се дава разрешение за нещо, което не било ясно колко ще струва в крайна сметка. Тя каза, че е за модернизацията на армията, но не е за нарушаване на правовия ред. Лидерът на БСП подчерта, че няма как да се подкрепи неясен харч.

12,51 часа – изказване на Йордан Цонев (ДПС). Той заяви, че партията му била винаги за това да се направи стратегически избор, а не да се прави конкурс. Според него, Европа била военно джудже, която разчитала на САЩ за защита. На този фон, нямало нужда от конкурс, защото стратегическият избор на България бил ясен – да ни пази НАТО и най-вече САЩ. Нямало нужда от бакалски сметки, а от чисто политически избор, който трябвало да се направи много отдавна. Той акцентира, че ДПС имало правилна стратегическа ориентация.

12,56 часа – изказване на Валери Жаблянов (БСП). Той заяви, че управляващите са се оплели в процеса, който бил тръгнал по един начин, завил по друг и в крайна сметка се стигнало до политическо решение. Той обяви, че БСП иска промяна в проекторешението, която предвижда ново одобрение от Народното събрание. Освен това, той попита защо президентът бил изолиран от процесите. Жаблянов каза, че това е сделка за вътрешнополитическа консумация, която обслужвала правителството.

13,01 часа – дебатът бе закрит.

13,02 часа – изказване на генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната. Той заяви, че проектът е от изключителна важност за въоръжените сили и не търпи отлагане.

13,04 часа – изказване на генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС. Той подчерта важността на покупката на нов изтребител. Генералът каза, че са положени всички усилия за взимане на информирано решение за изтребителя. Той също каза, че процесът не трябва да закъснява.

13,05 часа – изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза, че политическите страсти и сметки надделяват над националните интереси и сигурността на България. Той каза, че това не било решение за покупка, а за започване на преговори. Военният министър каза, че в залата се чули много неистини. Според него, не било важно какъв е самолетът, а да бил най-добрият. Той каза, че било важно България да купи най-мощното и най-модерното оръжие за да има баланс на силите. Ако сме били купили F-16 Block 70 сме щели да имаме най-модерният самолет на Балканите. Каракачанов каза, че F-16 бил от пето поколение и го българската модификация я е имало реално и не било вярно, че не съществувала. Военният министър твърди, че нямало натиск по работните групи. Той обясни, че F/A-18 Super Hornet бил хубав, но много скъп самолет, а предложението нямало реквизити на оферта. Затова тази опция била дисквалифицирана. Каракачанов каза, че по другите три оферти, също имало неясни моменти, като Швеция и Италия недоставяли въоръжение, а САЩ отказали да отговарят на част от въпросите, защото били класифицирана информация. Процедурата била съсредоточена върху двата новопроизведени самолети, като и при двата имало надхвърляне на цената. Изборът бил ясен – или нов конкурс или директни преговори. Важното било, че САЩ не ни правили зависими от трети страни. Той каза, че цените само щели да падат и нямало как да се вдигат. Каракачанов пак каза, че ако нямало изгодни условия, то щяло да се прекратят преговорите. В заключение той каза, че депутатите, които подкрепят проекта са за силна армия.

13,20 часа – гласуват се предложенията на Волен Сидерво за промяна в решението на Народното събрание. Първото му предложение е да се премахне от преговорния екип министърът на икономиката и да се добавят по един депутат от всяка парламентарна група. Другото му предложение е да се иска доставка на безплатни F-16, поради използването на български военни бази от САЩ. С 15 гласа „за“, 40 гласа „против“ и 156 въздържали се, предложението се отхвърли.

13,25 часа – БСП оттеглиха своето предложение и то няма да се гласува.

13,26 часа – гласува се правителственото предложение за преговори със САЩ за покупка на F-16 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект.

13,27 часа – със 131 гласа „за“, 84 гласа „против“ и без въздържали се предложението е прието.

13,28 часа – предложението се прегласува

13,29 часа – предложението отново е прието със 130 гласа „за“, 84 гласа „против“ и без въздържали се.

13,30 часа – Таско Ерменков (БСП) обясни негативния си вот с невъзможността на правителството да води нормални международни преговори и да организира нормални състезателни процедури.

13,31 часа – Пламен Христов (Воля) също обясни отрицателния си вот, като заяви, че това са пари на вятъра и трябвало да се инвестира в други сфери.

13,33 часа – Николай Цонков (БСП) разясни също отрицателния си вот, с неясните финансови параметри и отказа от търсене на насрещни инвестиции.

Свързани теми

Предишна публикация
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16
Следваща публикация
БСП отново атакува концесията на летище София
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Меню