Подписаха споразумението за демонстратора по програмата FCAS

301 прочитания

Франция, Германия и Испания подписаха споразумението за разпределението на работата по следващите две фази от програмата FCAS, които включват създаване и построяване на технологичен демонстратор на новия изтребител. Това се случи на 30 август 2021 г.

Споразумението бе подписано от военните министри на трите страни – Анегрет Крамп-Каренбауер за Германия, Флоранс Парли за Франция и Есперанса Кастелейро за Испания.

Подписите идват близо четири месеца, след като страните се споразумяха по детайлите на споразумението. Френската индустрия ще поеме 38% от работата, германската 32%, а останалите 30% ще идат в испанската индустрия.

Сегашното споразумение покрива фазите 1B и 2 от програмата FCAS, които ще вървят от 2021 до 2027 г. Те са свързани с разработка на различни нови технологии и тестването им. В рамките на фаза 1B ще бъдат вложени €3 млрд., а във фаза 2 ще се вложат още €4,2 млрд.

Конкретните договори, които да разпределят работата по отделните компании ще бъдат сключени в близко бъдеще.

FCAS е система от системи и се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU. Отделно се работи и по ново поколение оръжия за въздушен бой.

FCAS трябва да достигне пълно ниво на бойни способности през 2040 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus успя да пласира нови A400M
Следваща публикация
България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA
301 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Меню