Първи успешен старт за „Союз-ФГ” след инцидента от 11 октомври

25 прочитания

Ракетата-носител Союз-ФГ извърши първото успешно изстрелване, след инцидента от 11 октомври 2018 г. Днес, 16 ноември, на орбита бе изведен товарен космически кораб Прогресс МС-10.

Стартът бе проведен в 21,14 часа московско време от космодрума Байконур в Казахстан. В 21,16 часа успешно бе отделена първата степен на ракетата Союз-ФГ, а в 21,19 часа – и втората степен. В 22,23 часа корабът Прогресс МС-10 успешно достигна зададената си орбита и по-късно е разпънал слънчевите си панели и е съобщил на наземния контрол, че функционира нормално.

Скачването на товарният космически кораб, който носи на борда си 2800 kg товар, включително гориво и вода, с Международната космическа станция (МКС) се планира за 18 ноември в 22,29 часа московско време.

Изстрелването на Прогресс МС-10 трябваше да стане на 30 октомври, но заради инцидента със Союз МС-10, той беше отложен.

След инцидента от 11 октомври, това е четвъртият успешен старт на ракета-носител от серията Союз. На 25 октомври бе изстреляна Союз-2.1б с военен сателит, на 3 ноември стартира пак Союз-2.1б със спътник от серията ГЛОНАСС, а на 7 ноември от европейския космодрум в Куру излетя Союз-СТ-Б с метеорологичен спътник.

Товарните кораби от серията Прогресс излитат стандартно с помощта на ракетата-носител Союз-У или Союз-2.1а, но сега с цел тестване се използва Союз-ФГ, която стандартно извежда на орбита корабите Союз МС.

Роскосмос заяви, че ще търси три успешни старта на ракета от семейството Союз, преди да разреши нов старт на космонавти с тази ракета. След днешния успешен пуск, всичко е готово за 3 декември, когато на орбита трябва да се изведе Союз МС-11, който да отведе тричленен екипаж до МКС.

Разследващата комисия установи, че инцидента от 11 октомври се дължи на отказ на датчик, което е довело до това, че един от блоковете на първата степен на ракетата Союз-ФГ се е сблъскал с втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Двучленният екипаж на Союз МС-10 се отърва без наранявания от инцидента и се приземи аварийно в казахстанската степ, няколко минути по-късно.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия публикува кадри от командировката на Су-57 в Сирия
Следваща публикация
Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Меню