Твърде едър за космоса

161 прочитания

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е трябвало да отстъпи мястото си на свой приятел. Тази история, свързана с мисията Inspiration4, бе разказана от твърде едрия щастливец.

Кайл Хипчън, 43-годишен пилот в американската регионална авиокомпания Endeavor Air, разказа историята си пред агенция Associated Press.

Хипчън е бил един от хилядите, които са участвали в благотворителната лотария организирана от детската онкологична болница Сейнт Джуд в Мемфис. Мисията Inspiration4 бе финансира от милиардера Джаред Айзъкмен. Той полетя на борда на космическия кораб, като с него бяха още трима. Две от трите места бяха дарени да болницата. Едно от тях бе разиграно на благотворителната лотария.

Хипчън купил билети на стойност $600 и бил зашеметен от щастие, когато разбрал, че негов билет е изтеглен за космическия полет. Щастието, обаче трае малко, тъй като представителите на SpaceX се свързали с него и започнали да му задават въпроси свързани със здравословното му състояние.

Късметлията тежи 330 паунда (148,5 kg), но от SpaceX му разяснили, че няма как да полети в космоса ако тежи повече от 250 паунда (112,5 kg).

„Опитвах се да разбера дали мога да отслабна с 80 паунда (36 kg) за шест месеца. Възможно е, но не е най-здравословното нещо на света”, обяснява сега Хипчън пред Associated Press.

В крайна сметка, късметлията решава да отстъпи мястото си на своя близък приятел Кристофър Семброски. Фактът, че той не е оригиналния победител в благотворителната лотария бе известен още при старта на Inspiration4 през миналия септември, но детайли около случая станаха известни едва сега.

Inspiration4 бе платена изцяло на частни начела, изпълни се от частна компания, а на борда ѝ се намираха четирима астронавти, които не са професионалисти и не са служители, нито на държавни институции, нито на частни космически компании. Полетът продължи малко под три дни.

На водещата снимка – Кайл Хипчън (вдясно) с Кристофър Семброски

Свързани теми

Предишна публикация
Почти всички спътници Starlink изведени при последното изстрелване ще бъдат загубени
Следваща публикация
Производството на ракетите-носители „Протон” отивам към своя край
161 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…
Меню