Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z

23 прочитания

Бахрейн потвърди, че е подписал договор за 12 щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper. Това става половин година, след като Държавният департамент на САЩ одобри експортната сделка.

По-рано се съобщаваше, че сделката е на стойност от $912 млн., като в сумата се включва освен доставката на вертолетите, резервни двигатели, малко количество въоръжение, резервни части и консумативи, вертолетообслужваща техника, обучение на летателен и технически състав и други съпътстващи стоки и услуги.

Първите вертолети ще бъдат доставени през втората половина на 2022 г.

Бахрейн разглеждаше различни опции за заместване на своя флот от щурмови вертолети AH-1E/F/P, който се състои от около 22 машини. Като алтернатива на AH-1Z се разглеждаше турския TAI T-129.

За сега единственият експортен клиент на AH-1Z Viper е Пакистан, който е поръчал 12 вертолета през 2015 г. Доставките за страната, обаче бяха спрени, след като САЩ прекрати военната си помощ за азиатската страна, а готовите машини, които се финансират по линия на тази помощ, са задържани. Тяхната доставка може да бъде възобновена след изглаждане на дипломатическите спорове в страната.

През миналата година Румъния обяви, че ще купи машината, но все още няма подписан договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн ще получи първите си F-16V в началото на 2022 г.
Следваща публикация
Русия публикува кадри от командировката на Су-57 в Сирия
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Leonardo се опитва да пласира AW249 в Полша

Leonardo се опитва да пласира разработвания в момента щурмови вертолет AW249 в Полша. Италианската компания подписа днес, 11 юли 2018 г., споразумение за сътрудничество в полската компания PGZ.

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню