Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z

22 прочитания

Бахрейн потвърди, че е подписал договор за 12 щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper. Това става половин година, след като Държавният департамент на САЩ одобри експортната сделка.

По-рано се съобщаваше, че сделката е на стойност от $912 млн., като в сумата се включва освен доставката на вертолетите, резервни двигатели, малко количество въоръжение, резервни части и консумативи, вертолетообслужваща техника, обучение на летателен и технически състав и други съпътстващи стоки и услуги.

Първите вертолети ще бъдат доставени през втората половина на 2022 г.

Бахрейн разглеждаше различни опции за заместване на своя флот от щурмови вертолети AH-1E/F/P, който се състои от около 22 машини. Като алтернатива на AH-1Z се разглеждаше турския TAI T-129.

За сега единственият експортен клиент на AH-1Z Viper е Пакистан, който е поръчал 12 вертолета през 2015 г. Доставките за страната, обаче бяха спрени, след като САЩ прекрати военната си помощ за азиатската страна, а готовите машини, които се финансират по линия на тази помощ, са задържани. Тяхната доставка може да бъде възобновена след изглаждане на дипломатическите спорове в страната.

През миналата година Румъния обяви, че ще купи машината, но все още няма подписан договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн ще получи първите си F-16V в началото на 2022 г.
Следваща публикация
Русия публикува кадри от командировката на Су-57 в Сирия
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Узбекистан купува Ми-35М

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

Меню