Бахрейн ще получи първите си F-16V в началото на 2022 г.

67 прочитания

Бахрейн, стартовият клиент на F-16V (още известен като F-16 Block 70/72), ще получи първия си изтребител от този тип в първото тримесечие на 2022 г. Това съобщава Shephard News.

Поръчката за Кралските бахрейнски ВВС е за 16 броя F-16 Block 70, като 12 от машините ще са едноместни, а останалите четири двуместни.

Shephard News цитира Рик Гроеш, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Близкия изток, който заявява, че първите нови бахрейнски F-16 ще бъдат предадени на ВВС на САЩ в последното тримесечие на 2021 г. и получени в близкоизточната страната в първото тримесечие на 2022 г.

Американското законодателство изисква новопроизведените самолети, които се продават по механизма FMS, първо формално да се приемат от ВВС на страната и чак след това да се предават на крайния клиент.

Бахрейнските F-16 ще се доставят с темп около един самолет месечно и доставката им ще приключи в края на 2023 г. Първият доставен изтребител ще бъде двуместен, следван от едноместен, след това пак двуместен и после отново едноместен. Тази схема ще се спазва до доставката на последния двуместен изтребител, след което ще се доставят само едноместни машини. Един бахрейнски F-16 Block 70 ще бъде задържан от ВВС на САЩ за изпитания и ще бъде предаден в края на 2023 г.

Бахрейнските пилоти няма да минават на обучение в САЩ, тъй като те са квалифицирани да летят на F-16 и вместо това ще преминават през курс по запознаване с разликите между наличните бахрейнски F-16C/D и новите Block 70. Курсът ще става в бахрейнската авиобаза Шейх Иса.

Shephard News съобщават, че Бахрейн за сега няма планове да модернизира наличните си около 20 броя F-16C/D до стандарта V, въпреки, че Lockheed Martin се надяваха на двойна сделка – за нови изтребители и модернизация на старите. Според Кралските бахрейнски ВВС, способностите на изтребителите, с които разполага страната са достатъчни за момента.

Стойността на цялостната сделка за бахрейнските Block 70 е неизвестна. Бе съобщено, че Lockheed Martin ще получи $1,2 млрд. за строителството на 16-те изтребители, но в стойността на влизат други съпътстващи стоки и услуги. През септември 2017 г. Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 броя F-16V, заедно със съпътстващо оборудване и услуги, на стойност $2,785 млрд., но до сключването на крайната сделка обикновено тази сума намалява.

Сроковете за доставка на първите F-16V за Бахрейн са интересни от гледна точка на настоящия процес за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Бахрейн е стартов клиент, който вече е подписал договора и няма как да получим самолети преди него. В същото време F-16V бе избран и от Словакия. Макар и там все още да няма подписана сделка, се съобщава, че първите два самолета ще се доставят през декември 2022 г.

Трудно е да се каже дали България би могла да се вмести за доставка през 2022 г. или ще трябва да се чака 2023 г.

Припомняме, че Lockheed Martin преместват производството на F-16. Линията за крайно сглобяване във Форт Уърт, Тексас бе закрита през ноември 2017 г. и сега се подготвя нова линия в Грийнвил, Южна Каролина, която ще заработи в края на 2019 или началото на 2020 г. Освен това производството на крилото се премества в Индия, което е част от стратегията на Lockheed Martin за спечелване на конкурса за нов многоцелев изтребител там.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25
Следваща публикация
Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню