Бахрейн ще получи първите си F-16V в началото на 2022 г.

65 прочитания

Бахрейн, стартовият клиент на F-16V (още известен като F-16 Block 70/72), ще получи първия си изтребител от този тип в първото тримесечие на 2022 г. Това съобщава Shephard News.

Поръчката за Кралските бахрейнски ВВС е за 16 броя F-16 Block 70, като 12 от машините ще са едноместни, а останалите четири двуместни.

Shephard News цитира Рик Гроеш, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Близкия изток, който заявява, че първите нови бахрейнски F-16 ще бъдат предадени на ВВС на САЩ в последното тримесечие на 2021 г. и получени в близкоизточната страната в първото тримесечие на 2022 г.

Американското законодателство изисква новопроизведените самолети, които се продават по механизма FMS, първо формално да се приемат от ВВС на страната и чак след това да се предават на крайния клиент.

Бахрейнските F-16 ще се доставят с темп около един самолет месечно и доставката им ще приключи в края на 2023 г. Първият доставен изтребител ще бъде двуместен, следван от едноместен, след това пак двуместен и после отново едноместен. Тази схема ще се спазва до доставката на последния двуместен изтребител, след което ще се доставят само едноместни машини. Един бахрейнски F-16 Block 70 ще бъде задържан от ВВС на САЩ за изпитания и ще бъде предаден в края на 2023 г.

Бахрейнските пилоти няма да минават на обучение в САЩ, тъй като те са квалифицирани да летят на F-16 и вместо това ще преминават през курс по запознаване с разликите между наличните бахрейнски F-16C/D и новите Block 70. Курсът ще става в бахрейнската авиобаза Шейх Иса.

Shephard News съобщават, че Бахрейн за сега няма планове да модернизира наличните си около 20 броя F-16C/D до стандарта V, въпреки, че Lockheed Martin се надяваха на двойна сделка – за нови изтребители и модернизация на старите. Според Кралските бахрейнски ВВС, способностите на изтребителите, с които разполага страната са достатъчни за момента.

Стойността на цялостната сделка за бахрейнските Block 70 е неизвестна. Бе съобщено, че Lockheed Martin ще получи $1,2 млрд. за строителството на 16-те изтребители, но в стойността на влизат други съпътстващи стоки и услуги. През септември 2017 г. Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 броя F-16V, заедно със съпътстващо оборудване и услуги, на стойност $2,785 млрд., но до сключването на крайната сделка обикновено тази сума намалява.

Сроковете за доставка на първите F-16V за Бахрейн са интересни от гледна точка на настоящия процес за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Бахрейн е стартов клиент, който вече е подписал договора и няма как да получим самолети преди него. В същото време F-16V бе избран и от Словакия. Макар и там все още да няма подписана сделка, се съобщава, че първите два самолета ще се доставят през декември 2022 г.

Трудно е да се каже дали България би могла да се вмести за доставка през 2022 г. или ще трябва да се чака 2023 г.

Припомняме, че Lockheed Martin преместват производството на F-16. Линията за крайно сглобяване във Форт Уърт, Тексас бе закрита през ноември 2017 г. и сега се подготвя нова линия в Грийнвил, Южна Каролина, която ще заработи в края на 2019 или началото на 2020 г. Освен това производството на крилото се премества в Индия, което е част от стратегията на Lockheed Martin за спечелване на конкурса за нов многоцелев изтребител там.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25
Следваща публикация
Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Меню