Румъния иска да сглобява по лиценз AH-1Z

3 прочитания

Румънското правителство реши да започне преговори със САЩ и американския вертолетостроител Bell Helicopter за лицензното сглобяване на щурмовия вертолет AH-1Z Viper.

Румънското правителство официално обяви това, след като вчера, 3 август 2017 г., премиерът на страната Михай Тудосе, заедно с военния министър Андреан Тутуяно, министърът на икономиката Михай Фифор, началникът на Генералния щаб генерал Николае Чиуча и началник на военновъздушните сили генерал-лейтенант Лауриан Анастасоф са провели среща с представители на производителя Bell Helicopter.

След срещата румънския военен министър е подписал официално писмо за намерение за лицензното сглобяване на вертолета, което е изпратено до правителството на САЩ.

Румънското правителство обяви, че сега ще последват подробни преговори с Bell Helicopter за условията на лицензното сглобяване, както и преговори с правителството на САЩ за евентуален технологичен трансфер покрай сделката.

С това Румъния фактически избира своя нов щурмови вертолет, като се отказва от провеждане на тръжна процедура с участието на други доставчици. За сега не е ясно за какви количества ще става въпрос.

Сглобяването ще се извършва в завода на IAR в Брашов. Bell Helicopter сключи споразумение за съвместна работа с него още през ноември миналата година.

AH-1Z е последното развитие на легендарното семейство щурмови вертолети AH-1 Cobra, което води началото си от годините на Виетнамската война. Типът се експлоатира от Корпуса на морската пехота на САЩ и е купен от Пакистан, като първите доставки там се чакат до края на годината.

Румънските ВВС в момента експлоатират около 20 броя IAR 330 SOCAT, който е въоръжен вариант на сглобявания по лиценз в северната ни съседка IAR 330 (версия на SA 330 Puma). Версията има 20-mm оръдие на подвижна турелна установка и може да използва управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение.

В момента Румъния проучва и възможности да подмени и транспортните си вертолети IAR 330, които са малко над 30 на брой. Ако румънското правителство се споразумее за сглобяването на AH-1Z, то UH-1Y, с който бойната машина има голямо сходство, може да се разглжда като фаворит.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния търси още 36 броя F-16
Следваща публикация
САЩ одобри експорта на Super Tucano за Нигерия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Меню