Министърът на отбраната върна беларусците за нови преговори за ремонта на Су-25

34 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени своята заповед, с която избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25 и върна процедурите за нов кръг от преговори.

Заповедта на министър Каракачанов е от 2 ноември 2018 г., но бе публикувана на сайта на МО днес, 5 ноември. Той се позовава на член 22, алинея 8 от Закона за обществените поръчки, която гласи, че възложителят има право да отменя своите решения преди влизането им в сила.

Министър Каракачанов мотивира решението си с наглед дребно несъответствие в беларуската оферта. Беларуската страната е представила документ с ценови отстъпки, за което се казва, че е в резултат на проведени преговори, а не е вариация на вече постъпилата оферта. В документът, обаче се заявява, че офертата важи само при цялостен ремонт на Су-25, а не за отделни негови системи и агрегати. Според заповедта на военният министър, това създавало неясноти.

Така със заповедта си Каракачанов фактически връща беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“ за нов кръг от преговори с българската страна, а комисията трябва да изготви нов доклад.

Конкретната причина, заради която се отменя избора на беларуското предприятие може да се определи, като безкрайно формална и явно политическото ръководство на армията е търсило повод за връщане на беларуската страна на масата за преговори. Причините за това може да са две – или ще се търсят други условия по сделката, които ще се постигнат чрез нови преговори или ще се търси някакъв начин за отмяна на целия процес, без военният министър да поеме отговорност за прекратяването на поръчката, а тя формално да се прехвърли на комисията, работеща по нея.

Министър Каракачанов попадна под тежък огън около избора на беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на Су-25. Първоначално министърът беше подложен на дежурните обвинения от извънпарламентарните десни формации и гравитиращите около тях експерти, за това че се влагат пари в ремонт на съветска техника.

Много по-сериозен бе ударът от страна на синдикатите в лицето на КНСБ, които заплашиха със стачки, ако в работата по ремонта на Су-25 не бъде включен авиоремонтния завод „Авионамс” в Пловдив.

Но най-активно срещу поръчката е оказа, че работят от БСП, които направиха нарочен брифинг в Народното събрание, на който атакуваха решението на министър Каракачанов, тъй като то грубо погазвало националните интереси и се правило зад гърба на Народното събрание. От левицата изтъкнаха, че състезанието по поръчката било само с един участник, ставало въпрос за твърде много пари и не се мислило как в работата да се включи „Авионамс”.

Макар и министър Каракачанов в началото да защитаваше избора на беларуската компания, сега явно има други идеи за процеса.

Трябва да се отбележи, че напрежението около ремонта на Су-25 идва в сложен момент за военния министър. Разгоря се корпуционен скандал в Държавната агенция за българите в чужбина, който се свързва с лица приближени до ВМРО (председател на партията е военният министър). В същото време върви и оценяването на офертите за нов боен самолет за ВВС, където на плещите на министър Каракачанов лежи решение за 1,5 млрд. лева без ДДС.

Припомняме, че на 23 октомври 2018 г., министър Каракачанов подписа решение, с което беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ бе избрана за изпълнител на обществената поръчка за ремонт и удължаване на техническия ресурс на българските Су-25. Бюджетът на поръчката бе 41 млн. лева без ДДС, като при решение на Министерски съвет сумата можеше да достигне 82,5 млн. лева без ДДС. Предвид офертата на беларуското предприятие, от която излизаше, че единичен Су-25 ще се ремонтира за малко над 10 млн. лева без ДДС, сумите щяха да стигнат за ремонт на 7 или 8 самолета.

Техническият и междуремонтният ресурс на българските Су-25 е изтекъл отдавна. Поредното удължаване, което бе за четири самолета, бе направено през тази пролет и е за една година.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”
Следваща публикация
Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

За шести и вероятно последен ден Ми-17 гаси пожара край Кресненското дефиле

За шести и вероятно последен ден вертолет Ми-17 от състава на ВВС гаси пожара, който бушува в района на Кресненското дефиле. Днес, 29 август 2017 г., следобед от МВР обявиха, че пожарът е напълно овладян.

Меню