Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за вертолети за борба с подводниците

42 прочитания

Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за доставка на четири вертолета за борба с подводниците. Това съобщава Defense News.

От европейската вертолетостроителна компания са съобщили, че офсетните изисквания на полското МО са такива, че правят участието на Airbus Helicopters в процеса невъзможно. Компанията е заявила, че продължава да има интерес да участва в различни програми за замяна на остаряващия полски вертолетен флот.

По-рано през годината Airbus Helicopters и Leonardo дадоха оферти за доставка на четири вертолета за борба с подводниците. Airbus Helicopters даде предложение за вариант на H225M, а италианската компания участва с модела AW101.

Вертолетите трябва да заменят сега използваните Ми-14 в състава на морската авиация на полските ВМС. Първоначално се планираше да бъдат доставени осем машини, но заради бюджетни ограничения количеството бе намалено на четири, плюс опция за още четири в бъдеще.

Провеждащият се в момента конкурс е останка от мащабният проект за доставка на 50 вертолета H225M Caracal, който бе прекратен през 2016 г. Тогава се предвиждаше тези машини да служат за разнообразни задачи във ВВС, ВМС и Сухопътните сили на страната. Програмата се провали, тъй като Полша имаше изисквания за офсет, които Airbus Helicopter не можеше да изпълни.

Така се взе решение за стартиране на отделни по-малки конкурси за доставка на военни вертолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer
Следваща публикация
Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС и 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес, 26 август 2017 г., в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области. Това съобщиха от МО.

Меню