Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

51 прочитания

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Блашчак e разпоредил на МО и Генералния щаб на Полша да се направи всичко възможно за ускоряване на реализацията на програмата Harpia, която предполага покупката на 48 многоцелеви изтребители, които да заменят МиГ-29 и Су-22.

От новият изтребител, чиято доставка трябва да започне през 2024 г., ще се иска да изпълнява разнообразни задачи, включително борба с морски цели и радио-електронна борба.

Проектът Harpia трябва да бъде финализиран до февруари 2019 г., когато ще се уточнят точните финансови параметри, изискванията към самолета и графика по който ще се проведе конкурса. Финансирането за него трябва да стартира през 2020 г., в рамките на програмата за превъоръжаване в периода 2018 – 2022 г.

Преди Полша да уточни точните си изисквания е трудно да се правят предположения кои производители и с какви модели ще участват. Напълно е възможно програмата да се раздели на две – едната част за покупка на многоцелеви изтребители и една част за покупка на учебно-боен самолет от висок клас. Това е така, тъй като днес Су-22 в Полша се използва най-вече за учебни цели и задачи по осигуряване, при учения на другите видове въоръжени сили,

За ролята на многоцелев изтребител се разглеждат опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F. За ролята на учебено-боен самолет се разглежда М-346.

Ускоряването на програмата за подмяна на МиГ-29 и Су-22 идва в светлината на катастрофата с изтребител МиГ-29 от това лято. Тя се оказа по технически причини свързани с горивната система на изтребителя, а за капак пилотът загина, след неправилна работа на катапултното кресло.

В момента полските ВВС експлоатират 30 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за вертолети за борба с подводниците
Следваща публикация
Покупката на изтребители е фарс
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Меню