Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer

8 прочитания

Бразилски федерален съд блокира, за сега, създаването на джойнтвенчър между американския самолетостроител Boeing и бразилския Embraer. Това стана вчера, 6 декември 2018 г., съобщава Reuters.

Решението на бразилския съд идва след завеждане на иск на четирима бразилски конгресмени от лявата Работническа партия. Подобен род искове са нормални в Бразилия, а решението на съда забранява на борда на директорите на Embraer да подписват сделки за създаване на общо предприятие с Boeing.

От Embraer и Boeing са отказали официални коментари.

Акциите на Embraer паднаха с 2,42% в четвъртък и отбелязаха поевтиняване с още 2,52% днес, 7 декември 2018 г.

Все още е рано да се каже, дали решението ще има дългосрочен ефект върху планирания джойнтвенчър между Boeing и Embraer. Решението подлежи на обжалване или отмяна от по-висш съд.

През юли 2018 г.  Embraer обяви, че ще продаде 80% от цивилния си авиационен бизнес на Boeing, като стойността на сделката ще е $4,75 млрд. Embraer е водещ производител при пътническите самолети с капацитет до 150 места.

Сделката обаче не се предвижва напред, защото бразилското правителство, което има златна акция в Embraer, за сега се колебае да даде разрешение за сделката.

Съдията Виторио Нето, който е отсъдил в полза на блокиране на сделката е написал в своите мотиви, че не вижда ползи за Embraer, тъй като компанията ще продаде печелившия си бизнес, без да получи достатъчно в замяна. В същото време, новият джойнтвенчър щял да ограничи властта на бразилското правителство в предприятието.

Сделката между Embraer и Boeing се разглежда като реакция на продажбата на програмата CSeries от Bombardier на Airbus, която бе финализирана това лято.

Очаква се реалните решения по темата да дойдат от новата бразилска президентска администрация, която ще влезе на власт от 1 януари 2019 г. Избраният за нов президент Жаир Болсонаро се е изказвал публично в полза на сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител
Следваща публикация
Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за вертолети за борба с подводниците
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Меню