РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

33 прочитания

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

„Всички авиационни двигатели, доставяни от корпорацията „МиГ“ в рамките на действуващите договорни задължения, са минали комплексно обслужване в предприятието-разработчик „В.В.Чернишев“, след което са били предадени на официалните представители на МО с пълния пакет с експлоатационна и техническа документация, а също така с необходимите бележки за тяхната готовност за полети“, се посочва в изявление на РСК „МиГ”, цитирано от БТА.

През миналата седмица стана ясно, че има серия от проблеми свързани с доставените двигатели. От МО заявиха, че ремонтираните шест двигателя не са комплектовани с оригинални формуляри от завода производител, а четирите новопроизведени двигатели са без част от окомплектоващите ги компоненти.

В същото време руската страна твърди следното:

„Неотдавнашните съобщения за невъзможността на основния ремонт и удължаване на ресурса на двигателите на МиГ-29 на ВВС на България поради отсъствие на документацията не съответствуват на реалността“

Министерство на отбраната, обаче е твърдо против тази интерпретация на руската страна.

„Никога и никъде български официални представители не са декларирали, че поради отсъствие на документация е констатирана невъзможност за извършване на основния ремонт и удължаване на ресурса на двигателите на МиГ 29”, се казва в съобщение на МО до БТА.

От българското военно ведомство казват, че доставените по договора четири нови двигатели не са комплектовани с ключови компоненти съгласно конструктивните и технически параметри, което е констатирано от комисията по приемането на двигателите и отразено в констативния протокол. Доставените шест ремонтирани двигатели не са комплектовани от изпълнителя по договора с оригиналните формуляри от завода производител, отразяващи историята на жизнения цикъл на двигателите, съгласно изисквания от договора.

„Многогодишният опит от сътрудничеството с ръководството на ВВС не дава основания на българската фирма изпълнител по договора да пренебрегва категоричните изисквания на договорните задължения.
Предприетите от ръководството на МО официални действия за оперативно решаване на констатираните пропуски са насочени само и единствено за гарантиране на безопасността на полетите и поддържането на летателната годност на изтребителната ни авиация.
МО очаква в оперативен режим и в най-кратки срокове българската фирма изпълнител да отстрани допуснатите пропуски по изпълнението на договора”, се казва още в изявлението на МО.

Въпреки, че не е спомената по име, от МО говорят за българската фирма „Авиостарт” ООД, която е изпълнител на договора за доставка на 10 двигателя, сключен през ноември 2016 г.

Скандалът с 10-те двигателя, които бяха купени за 42,7 млн. лева по време на управлението на бившия военен министър Николай Ненчев, се вихри вече втора седмица. От ГЕРБ дори прокараха тезата, че липсата на информация за това, какво се случва с тези двигатели е в основата на броженията в авиобаза Граф Игнатиево от този вторник. С това от партията се опитват да прехвърлят отговорността за случилото се към командването на ВВС и Граф Игнатиево, както и към сегашното ръководство на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Меню