РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

1 прочитания

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

„Всички авиационни двигатели, доставяни от корпорацията „МиГ“ в рамките на действуващите договорни задължения, са минали комплексно обслужване в предприятието-разработчик „В.В.Чернишев“, след което са били предадени на официалните представители на МО с пълния пакет с експлоатационна и техническа документация, а също така с необходимите бележки за тяхната готовност за полети“, се посочва в изявление на РСК „МиГ”, цитирано от БТА.

През миналата седмица стана ясно, че има серия от проблеми свързани с доставените двигатели. От МО заявиха, че ремонтираните шест двигателя не са комплектовани с оригинални формуляри от завода производител, а четирите новопроизведени двигатели са без част от окомплектоващите ги компоненти.

В същото време руската страна твърди следното:

„Неотдавнашните съобщения за невъзможността на основния ремонт и удължаване на ресурса на двигателите на МиГ-29 на ВВС на България поради отсъствие на документацията не съответствуват на реалността“

Министерство на отбраната, обаче е твърдо против тази интерпретация на руската страна.

„Никога и никъде български официални представители не са декларирали, че поради отсъствие на документация е констатирана невъзможност за извършване на основния ремонт и удължаване на ресурса на двигателите на МиГ 29”, се казва в съобщение на МО до БТА.

От българското военно ведомство казват, че доставените по договора четири нови двигатели не са комплектовани с ключови компоненти съгласно конструктивните и технически параметри, което е констатирано от комисията по приемането на двигателите и отразено в констативния протокол. Доставените шест ремонтирани двигатели не са комплектовани от изпълнителя по договора с оригиналните формуляри от завода производител, отразяващи историята на жизнения цикъл на двигателите, съгласно изисквания от договора.

„Многогодишният опит от сътрудничеството с ръководството на ВВС не дава основания на българската фирма изпълнител по договора да пренебрегва категоричните изисквания на договорните задължения.
Предприетите от ръководството на МО официални действия за оперативно решаване на констатираните пропуски са насочени само и единствено за гарантиране на безопасността на полетите и поддържането на летателната годност на изтребителната ни авиация.
МО очаква в оперативен режим и в най-кратки срокове българската фирма изпълнител да отстрани допуснатите пропуски по изпълнението на договора”, се казва още в изявлението на МО.

Въпреки, че не е спомената по име, от МО говорят за българската фирма „Авиостарт” ООД, която е изпълнител на договора за доставка на 10 двигателя, сключен през ноември 2016 г.

Скандалът с 10-те двигателя, които бяха купени за 42,7 млн. лева по време на управлението на бившия военен министър Николай Ненчев, се вихри вече втора седмица. От ГЕРБ дори прокараха тезата, че липсата на информация за това, какво се случва с тези двигатели е в основата на броженията в авиобаза Граф Игнатиево от този вторник. С това от партията се опитват да прехвърлят отговорността за случилото се към командването на ВВС и Граф Игнатиево, както и към сегашното ръководство на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево
Следваща публикация
САЩ може да санкционира страни правещи бизнес с РСК „МиГ”
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню