Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

10 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

„Независимо от старанието, личните качества и компетентността на експертите, от обективността на критериите и методиката за работа, крайното решение за избора на конкретна бойна платформа винаги е било и ще остане политическо. И не само заради това, че ще се похарчи огромен обществен ресурс, а защото при избора на конкретна бойна платформа и конкретна страна, с която да се сключи договор за нейната доставка и поддръжка, ще доминират геостратегически политически мотиви и интереси”, заявява военният министър в интервюто.

Не е ясно дали и как тези възгледи ще се впишат в новата процедура за избор на нов изтребител за българските ВВС. Ако се приемат думите на Каракачанов буквално, то военната експертиза ще бъде поставена на заден план и ще се вземе едно чисто политическо решение. Дали това ще бъде така или ще видим нещо друго, е за сега неясно.

Министър Каракачанов заявява още и че предложенията и препоръките от доклада на „Комисията „Gripen” ще бъдат изпълнени, но всичко това щяло да забави цялостната реализация на проекта.

Интервюто с министъра на отбраната може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
Следваща публикация
Президентът Радев ще лети на Rafale
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню