Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

10 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

„Независимо от старанието, личните качества и компетентността на експертите, от обективността на критериите и методиката за работа, крайното решение за избора на конкретна бойна платформа винаги е било и ще остане политическо. И не само заради това, че ще се похарчи огромен обществен ресурс, а защото при избора на конкретна бойна платформа и конкретна страна, с която да се сключи договор за нейната доставка и поддръжка, ще доминират геостратегически политически мотиви и интереси”, заявява военният министър в интервюто.

Не е ясно дали и как тези възгледи ще се впишат в новата процедура за избор на нов изтребител за българските ВВС. Ако се приемат думите на Каракачанов буквално, то военната експертиза ще бъде поставена на заден план и ще се вземе едно чисто политическо решение. Дали това ще бъде така или ще видим нещо друго, е за сега неясно.

Министър Каракачанов заявява още и че предложенията и препоръките от доклада на „Комисията „Gripen” ще бъдат изпълнени, но всичко това щяло да забави цялостната реализация на проекта.

Интервюто с министъра на отбраната може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
Следваща публикация
Президентът Радев ще лети на Rafale
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Меню