Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

11 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

„Независимо от старанието, личните качества и компетентността на експертите, от обективността на критериите и методиката за работа, крайното решение за избора на конкретна бойна платформа винаги е било и ще остане политическо. И не само заради това, че ще се похарчи огромен обществен ресурс, а защото при избора на конкретна бойна платформа и конкретна страна, с която да се сключи договор за нейната доставка и поддръжка, ще доминират геостратегически политически мотиви и интереси”, заявява военният министър в интервюто.

Не е ясно дали и как тези възгледи ще се впишат в новата процедура за избор на нов изтребител за българските ВВС. Ако се приемат думите на Каракачанов буквално, то военната експертиза ще бъде поставена на заден план и ще се вземе едно чисто политическо решение. Дали това ще бъде така или ще видим нещо друго, е за сега неясно.

Министър Каракачанов заявява още и че предложенията и препоръките от доклада на „Комисията „Gripen” ще бъдат изпълнени, но всичко това щяло да забави цялостната реализация на проекта.

Интервюто с министъра на отбраната може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
Следваща публикация
Президентът Радев ще лети на Rafale
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Меню