Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

52 прочитания

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Вчера, 21 декември 2018 г., военният и икономическият министър изпратиха в Министерски съвет доклад, в който се казваше, че американската оферта за F-16 Block 70 е предпочитаната опция за нов боен самолет за българските ВВС. От доклада се разбираше, че офертите на Швеция и Италия са отхвърлени, тъй като за тях трябвали експортни лицензи от трети страни, нямало оферти за въоръжение и офертите всъщност били над бюджета.

Ето какво се казва в позицията на шведското правителство, която публикуваме без редакции:

„С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители.
В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen.
Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.
Партньорството с Швеция и Saab може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места.“

Изявлението е подписано от Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в FMV.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България
Следваща публикация
Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Меню