Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

26 прочитания

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

Lockheed Martin приветства внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Block 70 от САЩ, се казва в съобщението.

„Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО.

За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като Lockheed Martin ще донесе много ползи. Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор”, пише oще в изявлението.

В него се казва още, че Lockheed Martin се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.

“Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката”, се посочва още в съобщението.

Известно е, че офертата за нови F-16 е над сумата от 1,5 млрд. лева от ДДС. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вече обеща на премиера Борисов, че крайната цена на американския изтребител ще влезе в българския бюджет. В същото време, МО фактически предложи на Министерски съвет да поиска от Народното събрание да анулира инвестиционния проект за нов боен самолет, в който бе фиксиран бюджета.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16
Следваща публикация
Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че страната му не е оказвала натиск на България да купи F-16, но в същото време акцентира, че България твърде дълго отлага покупката на нов изтребител. Това каза той днес, 4 февруари 2019 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на bTV.

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Меню