Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

58 прочитания

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Веднага след инцидента, който стана на 11 юни 2018 г. вечерта, министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира версията, че се касае за технически отказ. Същото бе повторено и от председателя на комисията по отбрана в НС и бивш командир на ВВС Константин Попов.

В последствие министър Каракачанов заяви, че не е напълно уверен, че се касае за технически отказ.

В последните дни във ВВС упорито витаят слухове, че катастрофиралата машина с борден номер 417 е била изправна в момента на катастрофата, но тази информация няма как да се потвърди, ако докладът остане секретен.

„Докладът на комисията е поверителен и ще бъде предоставен на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив. Окончателното заключение за причините за катастрофата ще бъдат дадени от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив след приключване на досъдебното производство”, се казва още в съобщенито на МО.

Според действащия Закон за защите на класифицираната информация документи с гриф „поверително” остават държавна тайна в рамките на пет години. Това значи, че истинските причини за катастрофата ще станат обществено достояние през юли 2023 г. Законът дава възможност за удължаване на този срок с още пет години.

Няма яснота какво е накарало МО да засекрети доклада. Според Закона за защита на класифицираната информация ниво на секретност „поверително” се налага в случаите, когато нерегламентиран достъп би застрашил суверенитета, независимостта или териториалната цялост на Република България или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред.

При катастрофата от 11 юни 2018 г. загинаха майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев, а бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен. Раненият борден техник е бил изписан от Военномедицинска академия днес в добро здравословно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира тренировката „Тракийско лято – 2018”
Следваща публикация
Селскостопански самолет аварира в Пловдивско
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…

Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Меню