Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

18 прочитания

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Правителството е приело доклада на министрите на отбраната и икономиката, в който се предлага да започнат преговори само със САЩ за закупуване на изтребители F-16. Преговорите ще се водят от министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Освен мандат за преговори, кабината е поискал от Парламента и разрешение за отклоняване от параметрите заложени в проекта за придобиване на нов боен самолет, който Народното събрание прие през юни 2018 г.

За това информира след правителственото заседание военният министър Красимир Каракачанов. По време на пресконференцията той бе придружен и от икономическия министър Емил Караниколов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

„Надявам се в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата. Надявам се Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи с преговорите и да се сключи договор”, заяви генерал Боцев.

Генерал-майор Стойков каза, че за него това е исторически момент, защото повече от 10 години са се правили опити да се стигне до тук.

„Самолетите са нови и модерни с най-новото оборудване и въоръжение и ще може да изпълняваме задачите, които ни се предоставят”, коментира избрания F-16 генерал Стойков.

Министърът на отбраната бе засипан с въпроси по отношение на точните условия, на които ще бъдат взети изтребителите F-16 от САЩ, както и по естеството на процедурата, по която се прави финалния избор.

„Още на 21 декември казах, че ще предложим да водим преговори със САЩ за сключване на договор, което доведе до множеството спекулации, че Министерски съвет е решил да се купи. Думата „преговори” е изключително важна в този контекст”, каза Каракачанов.

Военният министър повтори и тезата си, че ако преговорите със САЩ за закупуването на F-16 Block 70 не се получат, ще се отиде на преговори с другите кандидати. Министърът бе запитан, дали това е записано в доклада му до Министерски съвет, който ще се разгледа и в Парламента, на което той отвърна, че не е записано, но се подразбирало.

Министър Каракачанов призна, че американското предложение не отговаря на част от изискванията на България, включително и по цена, но и офертите на Швеция и Италия не отговаряли, като повтори известната позиция на МО, че по шведската оферта трябвало да се договаря оборудване и въоръжение допълнително, което не било ясно колко ще струва.

„Преценили сме, чисто приоритетно, кой самолет е по-важен. Мога да ви дам и данни, като боен товар и радиус, но няма смисъл от такива неща”, отговори Каракачанов на въпроса, защо се преговаря със САЩ само, след като всички оферти не отговарят на изискванията ни.

Каракачанов каза, че в последните месеци имало определени уверения от САЩ, че цената на тяхната оферта за F-16 ще бъде коригирана, за да се вмести в нашите финансови условия, но въпреки всичко се очаквали отклонения от българските изисквания и за това се искало от Народното събрание разрешение за такива отклонения в договорния процес.

„Какви ще са отклоненията от параметрите по цена, не може да отговорим, защото както виждате от предложената цена на САЩ имаме обещание за корекция. Имаме обещание, че тя ще бъде доведена до финансовата рамка на правителството, но с колко ще е това намаление, никой не може да ви отговори. Срокът за доставка ще е по-голям от записания в проекта 24 месеца. Това е ясно, но въпросът е колко ще е по-голям”, разясни министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза, че в момента нямало поставен таван на цената, която ще се плати от България, нито имало разговори на правителствено ниво, за това, какви да са условията за плащане и други подобни.

„Може да се отклоним от всеки един от параметрите, но ще решим дали има смисъл да го правим”, обобщи военният министър.

Той защити процесът в момента и с обяснението, че ако е трябвало да се приема нов проект за инвестиционен разход, това е можело да забави целият процес с година и половина.

„Преговорите ще са на етапи, може да се разберем още на първата среща, може да трябва пет – шест. Идеята е приключим през тази година”, каза още Каракачанов.

Министърът на отбраната каза и че не се е чувствал обект на натиск около избора на нов боен самолет и се е ръководил от защитата на българските национални интереси.

Докладът на министрите на отбраната и икономиката трябва да се внесе в Народното събрание, от където да се чака одобрение, мандат за преговори и разрешение за фактическото зачеркване на инвестиционния проект с изискванията в него. Много е вероятно това да стане факт до края на месец януари.

Свързани теми

Предишна публикация
Валери Симеонов поиска нов конкурс
Следваща публикация
Първи полети в Граф Игнатиево за годината
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Меню