Валери Симеонов поиска нов конкурс

24 прочитания

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

„Според мен, този конкурс трябва да бъде прекратен и да се обяви нов. Което пак ще е жест към американската страна, защото им се дава възможност, да си вземат съответното решение на най-високо ниво и да предоставят изискваната информация. Това е вариант едно. Или вариант две – да не участват. Тяхно право!”, заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ заяви, че до колкото му е известно F-16 имал по-добри технически характеристики, но това не значело, че трябвало да му бъде осигурявана служебна победа, каквото се случвало в момента в България.

„Има смущаващи обстоятелства, свързани с това, че първоначалните условия на конкурса се променят в интерес на една държава, независимо, че тази държава е Щатите, но България трябва да има достойнство и след като е обявила едни конкурсни условия, трябва да изисква спазването им от всички участници”, каза още Симеонов.

Той уточни, че говори в момента в лично качество и не изразявал мнението на цялата си партия.

„В петък ще го коментираме този въпрос с партията. Вижда се, че има едно ускоряване на желанието за разглеждане на този въпрос. Вижда се, че ще бъде прехвърлен в Парламента за разглеждане, както често се случва, за да я има колективната безотговорност. Да си го кажем!”, смята лидерът на НФСБ.

Водещият попита Симеонов, дали с един такъв отказ на неговата партия да подкрепи правителственото решение, няма да налее вода в мелницата на ДПС, които могат да изтъргуват подкрепата си с ГЕРБ.

„Въпросът е принципен. Като има конкурс с ясни условия, те трябва да бъдат спазени от всички участници. Другото какво е? Да нарушиш правилата в името на светлото бъдеще, защото смяташ, че в бъдеще американците ще ти бъдат стратегически партньори. Партньори, партньори, но сиренето е с пари”, аргументира се Валери Симеонов.

Коалицията „Обединени патриоти” има 27 депутати, от които девет са на НФСБ. Други седем са на „Атака”, а останалите 11 са на ВМРО. Ако наистина от НФСБ решат да не подкрепят проекта, задачата на ГЕРБ да си осигури парламентарно мнозинство за решението за започване на преговори за покупка на F-16 се усложнява сериозно. Волен Сидеров, лидерът на „Атака” вече многократно атакува решението, а вчера от БСП заявиха, че няма да го подкрепят.

Свързани теми

Предишна публикация
Марешки също е против преговорите за F-16
Следваща публикация
Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Меню