Dassault предаде първия Rafale на Катар

698 прочитания

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Катар поръча през 2015 г. 24 броя Rafale EQ/DQ, които бяха допълнени от още 12 бройки през 2017 г. Първата доставка в Катар се очаква до края на годината.

Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд. Според публикации във френски медии втората сделка, която включва само изтребителите е за €1,1 млрд.

Катар е стар клиент на Dassault, като страната е купила, както изтребителите Mirage F1 и Mirage 2000, така и учебните самолети Alpha Jet.

Покупката на Rafale е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 36-те френски изтребителя са поръчани и още толкова F-15QA, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Dassault в момента разполага с експортни поръчки от Египет, Индия и Катар за общо 96 машини. Доставките са започнали само за Египет.

Свързани теми

Предишна публикация
Половин век от първия полет на Boeing 747
Следваща публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
698 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

OAE са поискали 50 броя F-35

Обединените арабски емирства са поискали да купят 50 броя от нискозабележимите изтребители F-35, като потенциалната…

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Меню