Dassault предаде първия Rafale на Катар

698 прочитания

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Катар поръча през 2015 г. 24 броя Rafale EQ/DQ, които бяха допълнени от още 12 бройки през 2017 г. Първата доставка в Катар се очаква до края на годината.

Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд. Според публикации във френски медии втората сделка, която включва само изтребителите е за €1,1 млрд.

Катар е стар клиент на Dassault, като страната е купила, както изтребителите Mirage F1 и Mirage 2000, така и учебните самолети Alpha Jet.

Покупката на Rafale е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 36-те френски изтребителя са поръчани и още толкова F-15QA, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Dassault в момента разполага с експортни поръчки от Египет, Индия и Катар за общо 96 машини. Доставките са започнали само за Египет.

Свързани теми

Предишна публикация
Половин век от първия полет на Boeing 747
Следваща публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
698 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Меню