Щурмовиците Су-25 са приземени

88 прочитания

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

Машините са спрени от полети, защото в края на декември миналата година е изтекло поредното удължаване на неговия междуремонтен ресурс. През първата половина на 2014 г. през процедура по удължаване на междуремонтния ресурс по години преминаха шест щурмови самолета Су-25.

2017 г. изтече, без да се взимат други мерки за запазване на летателната годност на щурмовия самолет и така българските ВВС в момента не разполагат с единствения си специализиран ударен самолет.

На този фон, повечето от 2017 г. мина при многократните обяснения от страна на военния министър Красимир Каракачанов, че ще продължи да се залага на Су-25. В началото на октомври миналата година например той заяви, че трябва да се работи по ремонта и модернизацията на МиГ-29 и Су-25, паралелно с мерките за покупка на нов изтребител. По-рано пък той заяви, че поддръжката на Су-25 в бъдеще би била сравнително евтина и дори посочи, че от 14 налични щурмовици летят едва три – четири, което било лошо.

АЕРО се обърна с няколко въпроса към Министерство на отбраната, включително и какви мерки се вземат в момента за възстановяване на летателната годност на типа, но от там ни отговориха, че могат да дадат информация по казуса със Су-25 към края на месеца. Ще публикуваме отговорите, ако и когато те бъдат получени.

Източници на АЕРО заявяват, че няма много голям набор от възможности за стартиране на полетите със Су-25 отново. Наличните самолети са преминавали през капитално-възстановителен ремонт (КВР) през далечната 2001 – 2003 г. и след това няколко кратно са преминавали през програма за удължаване на междуремонтния ресурс по време. Последната процедура бе проведена през 2014 г. по методика на ВВС и Института по отбрана „Цветан Лазаров“.

По наличните Су-25, обаче вече има не малко технически проблеми и е ясна нуждата от извършването на нов КВР, като според източници на АЕРО в МО се е наложило мнението, че няма повече разумна възможност за удължаване на междуремонтния ресурс.

Според източници на АЕРО в момента в МО и ВВС основно се разсъждава над възможността няколко (примерно шест до осем) самолета Су-25 да бъдат изпратени на КВР в Беларус и по-точно в 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи. Възможно е, поне на теория, КВР да се извърши и в Украйна (завод „МИГремонт“ в Запорожие), Русия (121 АРЗ в Кубинка) или пък Грузия (завод ТАМ).

В крайна сметка, ако все пак се реши да се работи по въпроса и се осигури необходимото финансиране, всичко ще е въпрос на провеждане на обществена поръчка, където всички заводи, притежаващи необходимите технически възможности и опит, може да участват. Затова преди да се знаят конкретните услови и изисквания, залегнали в обществената поръчка, е трудно да се прогнозира в момента кой от възможните участници какви шансове има.

Също така има и една чисто теоретична възможност този ремонта да се осъществи в авиоремонтното предприятие „Авионамс” в Граф Игнатиево. В периода от 1995 до 2002 г. точно там бяха извършвани ремонтите на българските Су-25, но заводът отдавна е загубил тези си способности. Въпреки, че вече близо две години политическото ръководство на отбраната говори за това как национализираният завод „Авионамс” ще ремонтира наличната авиационна техника съветско производство, мерки за това не са взимани.

Опцията за КВР е проблематична най-вече от чисто финансова гледна точка – капитално-възстановителният ремонт на един Су-25 в момента излиза към $5 млн. (което прави около 8 млн. лева по текущия курс). Това означава, че ремонтът на шест – осем самолета би струвал ориентировъчно между 48 и 64 млн. лева.

В бюджета за 2018 г. няма заделени подобни финансови средства, което фактически обрича Су-25 на престой на земята, а неговите екипажи на загуба на подготовка.

В същото време ситуацията с изправната авиационна техника във ВВС през 2018 г. се очертава да бъде изключително тежка – всеки момент се очаква да се спрат полетите с последния C-27J Spartan, което оставя страната без военно-транспортна авиация. Очаква се и криза с изправността на учебно-тренировъчните L-39ZA, a трудностите с експлоатацията на изтребителите МиГ-29 са добре известни и не са от вчера, но се очаква в средата на годината да достигнат критични измерения.

За решаването на всички тези, а и много други проблеми във ВВС, ще са нужни не малко финансови средства, които просто не са налични в бюджета на МО за годината. Така не е трудно да предположим, че въпреки множеството обещания от страна на министър Каракачанов за залагане на експлоатацията на Су-25 и в бъдеще, българските щурмовици ще престоят много месеци, а може би и години, на земята.

А най-негативният сценарии ще бъде, ако полетите от 14 декември 2017 г. се окажат последните за машините в българското небе.

Свързани теми

Предишна публикация
От февруари тръгват полетите София – Одеса
Следваща публикация
Рекорден прием за пилоти в НВУ
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…

ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Меню