Марешки също е против преговорите за F-16

21 прочитания

Веселин Марешки, лидер на партията „Воля”, заяви, че той е против покупката на нов боен самолет и няма да я покупката в Парламента. Това каза той днес, 10 януари 2019 г. в ефира на Нова телевизия.

„За качествата на самолетите не мога да говоря. Мога да говоря за това, че изборът на който и да е самолет е най-големият грабеж за целия Преход. Докато нямаме образование, здравеопазване, национална сигурност, нямаме нормална демография, не ни трябват такива безсмислени железа” , каза Марешки.

Той отбеляза, че още през 2017 г., когато се е създавалата т.нар. „Комисия Gripen”, той предвидил, че в крайна сметка ще се избере F-16 и попита, защо са се разигравали такива сцени в последните месеци.

„Ние не само, че категорично искаме оставката на Красимир Каракачанов. Ние искаме прокуратурата да го разследва , защото докато се готви да се иска разрешение за преговори от Народното събрание, Каракачанов излиза и казва, ние вече водихме разговори със САЩ за намаление на цената. Нали трябваше да има оферти, те да ги гледат и като ги видят, Парламентът да даде мандат за преговори”, каза още Марешки.

Лидерът на „Воля” намекна, че военният министър има посредническа роля в потенциалната сделка и че може да е взимал комисионни по нея. Той не подкрепи твърденията си с реални доказателства.

„От кого се пазим с тези самолети? Това е един безсмислен харч, в който трябва да се усвоят един пари”, обобщи позицията си Марешки.

Позицията на Марешки не е нова и в последните месеци той и неговата партия активно се противопоставят на покупката на нов боен самолет за българските ВВС. През октомври 2018 г. той дори заяви, че ще иска референдум по въпроса, но от тогава не е инициирал никакви реални действия. През юни миналата година пък, депутатите на „Воля” гласуваха против инвестиционния проект за нов изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Решението за преговори с F-16 скоростно влиза в Парламента следващата седмица
Следваща публикация
Валери Симеонов поиска нов конкурс
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Меню