Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

56 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

„Нов F-16 е прекрасен самолет, но ще го придобием ли на разумни цени и ще имаме ли пари да го поддържаме, защото колкото и да се иска на Борисов и Цветанов да увековечат своето властване, няма гаранции, че когато този самолет дойде и започне да се експлоатира, те ще са на власт и ще носят отговорност”, каза президента Радев за избора за покупка на нов боен самолет за ВВС.

Президентът заяви, че процесът се води напълно на тъмно и че финалната цена, която ще бъде платена за F-16 ще бъде много над 1,5 млрд. лева.

„Изборът на F-16 е триумф на лобизма. В никакъв случай не искам да защитавам един или друг тип самолет. За мен и трите типа са прекрасни – и Eurofighter, и F-16, и Gripen. Летял съм на тях, летял съм срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесите да са прозрачни, обективни и открит”, отбеляза още Радев.

Президентът Радев обобщи, че изтребители се купуват по два начина – чист политически избор и без състезателна процедура или след конкурсна процедура, при ясни финансови и технически критерии. Радев отбеляза, че у нас се е тръгнало да се прави второто, но в крайна сметка е излязло първото.

„Какво стана у нас? Преди да е приключила работата на комисията, един наш политик и от от Вашингтон предопредели избора. Министър-председателят също даде тежката си дума. Той каза, че някакви летци, някъде, някога, може би са му казали, че F-16 е най-добър. Защо тогава беше целият този фарс с тази конкурсна процедура? Да си представим, че някъде някой строителен бос е шушнал на премиера, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата. И кандидатстват 10 фирми, но накрая остава само една.”, обясни Радев.

Според президента Радев, основен подтик в решението е търсене на някаква легитимация на управляващите в момента, като покупката на изтребител не била цел, а средство за постигане на други цели.

„Това решение е предизвикателство към интелекта на всеки – какво значи, сега ще изберем, а те после ще ни кажат условията, при които придобиваме и плащаме? Поставяме се в абсурдно положение. Ама такива били законите в САЩ… Нали има едни хора, които непрекъснато висят там, къде спаха, че не проучиха законите и не решиха, че се минава на директен избор”, смята Радев.

Президентът отбеляза, че са пренебрегнати всички финансови и времеви рамки, които Народното събрание е било приело.

„F-16 не само, че е най-скъпият вариант, не само, че няма да се достави за две години, а всички ще дойдат след шест, а в това време ще се строи тежка инфраструктура, защото за него се иска много сериозни вложения, като сгради и оборудване. И докато чакаме всичко това да се случи, ще се влага много в МиГ-29. Нека говорим и за цената на експлоатацията, която е много по-голяма от цената за придобиване. Трябва да мислим за още осем самолета и то в близките години, защото с осем самолета, никоя държава не може да носи бойното си дежурство. Всичко това ще се насложи, като много сериозни разходи в близките години, а за тях ние нямаме разчети. Правителството се хвърли да прави нещо, без ясни финансови параметри”, смята още Радев.

Може би най-абсурдната част от интервюто с президента Радев бе момента, в който се наложи той да разяснява (а не представители на МО) за какво точно оборудване и лицензи става въпрос в доклада на министрите на отбраната и икономиката. Според доклада, това оборудване е изключително скъпо и проблемно, което бе използвано за отхвърляне на офертата на Италия и Швеция.

„Има GFE (Government Furnished Equipment), което е оборудване, което се доставя само от САЩ, както и въоръжение, което идва само от САЩ. Това оборудване се купува и получава по отделен договор само с американската страна и то изобщо не е скъпо на фона на целия пакет.”

Свързани теми

Предишна публикация
Волен Сидеров атакува избора на F-16
Следваща публикация
ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Меню