Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

54 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

„Нов F-16 е прекрасен самолет, но ще го придобием ли на разумни цени и ще имаме ли пари да го поддържаме, защото колкото и да се иска на Борисов и Цветанов да увековечат своето властване, няма гаранции, че когато този самолет дойде и започне да се експлоатира, те ще са на власт и ще носят отговорност”, каза президента Радев за избора за покупка на нов боен самолет за ВВС.

Президентът заяви, че процесът се води напълно на тъмно и че финалната цена, която ще бъде платена за F-16 ще бъде много над 1,5 млрд. лева.

„Изборът на F-16 е триумф на лобизма. В никакъв случай не искам да защитавам един или друг тип самолет. За мен и трите типа са прекрасни – и Eurofighter, и F-16, и Gripen. Летял съм на тях, летял съм срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесите да са прозрачни, обективни и открит”, отбеляза още Радев.

Президентът Радев обобщи, че изтребители се купуват по два начина – чист политически избор и без състезателна процедура или след конкурсна процедура, при ясни финансови и технически критерии. Радев отбеляза, че у нас се е тръгнало да се прави второто, но в крайна сметка е излязло първото.

„Какво стана у нас? Преди да е приключила работата на комисията, един наш политик и от от Вашингтон предопредели избора. Министър-председателят също даде тежката си дума. Той каза, че някакви летци, някъде, някога, може би са му казали, че F-16 е най-добър. Защо тогава беше целият този фарс с тази конкурсна процедура? Да си представим, че някъде някой строителен бос е шушнал на премиера, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата. И кандидатстват 10 фирми, но накрая остава само една.”, обясни Радев.

Според президента Радев, основен подтик в решението е търсене на някаква легитимация на управляващите в момента, като покупката на изтребител не била цел, а средство за постигане на други цели.

„Това решение е предизвикателство към интелекта на всеки – какво значи, сега ще изберем, а те после ще ни кажат условията, при които придобиваме и плащаме? Поставяме се в абсурдно положение. Ама такива били законите в САЩ… Нали има едни хора, които непрекъснато висят там, къде спаха, че не проучиха законите и не решиха, че се минава на директен избор”, смята Радев.

Президентът отбеляза, че са пренебрегнати всички финансови и времеви рамки, които Народното събрание е било приело.

„F-16 не само, че е най-скъпият вариант, не само, че няма да се достави за две години, а всички ще дойдат след шест, а в това време ще се строи тежка инфраструктура, защото за него се иска много сериозни вложения, като сгради и оборудване. И докато чакаме всичко това да се случи, ще се влага много в МиГ-29. Нека говорим и за цената на експлоатацията, която е много по-голяма от цената за придобиване. Трябва да мислим за още осем самолета и то в близките години, защото с осем самолета, никоя държава не може да носи бойното си дежурство. Всичко това ще се насложи, като много сериозни разходи в близките години, а за тях ние нямаме разчети. Правителството се хвърли да прави нещо, без ясни финансови параметри”, смята още Радев.

Може би най-абсурдната част от интервюто с президента Радев бе момента, в който се наложи той да разяснява (а не представители на МО) за какво точно оборудване и лицензи става въпрос в доклада на министрите на отбраната и икономиката. Според доклада, това оборудване е изключително скъпо и проблемно, което бе използвано за отхвърляне на офертата на Италия и Швеция.

„Има GFE (Government Furnished Equipment), което е оборудване, което се доставя само от САЩ, както и въоръжение, което идва само от САЩ. Това оборудване се купува и получава по отделен договор само с американската страна и то изобщо не е скъпо на фона на целия пакет.”

Свързани теми

Предишна публикация
Волен Сидеров атакува избора на F-16
Следваща публикация
ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Меню