Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

32 прочитания

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

„Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България”, се казва в съобщението подписано от Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в FMV.

Валин заявява, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС, като самолетът се е доказал в мисии на НАТО и се произвежда в Европа, като е напълно съвместим с изискванията на Алианса и има ниски разходи за целия жизнен цикъл.

„Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от €767 млн (1,5 млрд. лева). Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности. Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави”, казва още Валин.

От FMV заявяват, че продължават да следят процесите у нас и остават на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов
Следваща публикация
Първи полети за годината в Безмер
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам

Премиерът Бойко Борисов направи опит да се разграничи от процеса за придобиване на нов изтребител, като заяви, че той не участва в него, но бил заръчал максимална прозрачност, търсене на мнението на пилотите и изрази предпочитанието си за нови изтребители. Това каза той днес, 2 октомври 2018 г.

Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Меню