Унгария модернизира своите Gripen

213 прочитания

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските изтребители JAS 39C/D Gripen до новия стандарт MS20 Block 2. Това бе съобщено на 12 януари 2022 г.

В рамките на сделката, чиято стойност не се съобщава, унгарските самолети ще получат новия вариант на радара PS-05/A наречен Mk. 4. Така радарът получава няколко нови режима и е оптимизиран за работа с новата ракета за далечен въздушен бой MBDA Meteor. Възможностите му за работа срещи цели с по-малка ефективна отразяваща повърхност са нараснали.

MS20 Block 2 носи и подобрения по системата за обмен на данни Link 16, както и в радиостанциите, добавя се и новия Mode 5 в системата „свой – чужд”. Унгарските Gripen ще получат и три нови оръжия – боеприпаса „въздух – земя” с два канала за насочване GBU-49 Enhanced Paveway II, ракетата за близък въздушен бой IRIS-T и за далечен бой Meteor. Унгарското МО вече поръча ракети IRIS-T.

Унгарските Gripen получиха базовото обновяване MS20 още през 2018 г. Тогава и унгарските ВВС обявиха, че увеличават годишния нальот на флота от Gripen от 1600 на 2000 часа.

ВВС на страната оперират с 14 самолета (12 едноместни и два двуместни), които са част от 1-ва ескадрила на 59-то тактическо изтребително крило базирано в Кечкемет. Първите машини пристигат през март 2006 г. Изтребителите първоначално бяха договорени на 10-годишен лизинг, след което имаше опция за тяхното придобиване, но през 2012 г. Унгария и Швеция се договориха лизинговият период да се удължи до 2026 г. Модернизацията на машините говори, че унгарската страна няма непосредствени планове за подмяната им.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира сглобяването на първия Hürjet
Следваща публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
213 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Меню