ВВС с анализ за 2018 г.

37 прочитания

Военновъздушните сили проведоха своя анализ за 2018 г. Това стана днес, 21 януари 2019 г. Като основни акценти бяха поставени върху изграждане на необходимите подготовки, личния състав и поддържане на безопасността на полетите.

Предизвикателствата през 2018 г., пред които се изправиха ВВС, изискваха от нас ежедневно търсене на решения за съхраняване и повишаване готовността и боеспособността на войските, се казва в съобщението на ВВС.

Акцентът на усилията бе поставен върху подготовката за изграждане на необходимите способности за планиране и участие в самостоятелни и съвместни операции, посредством търсенето на ефективни решения за осигуряване на изправна техника и усвояване на ресурсите.

Паралелно с този процес българските ВВС участваха активно при изпълнение на Мисия 3 на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“. ВВС гарантираха въздушния суверенитет на страната, осигурявайки непрекъсната и ефективна защита на българското въздушно пространство.

Продължи работата по приоритетните инвестиционни проекти, залегнали в Инвестиционния план-програма на МО до 2020 г.

През 2018 г. бяха допуснати авиационни инциденти и загубихме човешки животи. Това наложи задълбочено изследване на причините и предприемане на действия за справяне с последствията.

Предизвикателствата пред ВВС са свързани с личния състав, модернизацията, подготовката и безопасността на полетите.

Личният състав е един от най-важните ресурси на ВВС. В този смисъл задържането и мотивацията на подготвения състав и младите специалисти са основен фактор за успешното изпълнение на задачите, се казва в анализа.

Реализирането на проектите за модернизация, с акцент върху придобиването на нов боен самолет, са фундаментални за успешното развитие на способностите на ВВС и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

За осигуряване на приемственост и достигане ниво на подготовка от младите специалисти във войските, за носене на бойно дежурство и участие в национални и международни учения и тренировки, съсредоточихме максималното възможно количество ресурси.

Паралелно с това на всички нива бяха предприети решителни действия за минимизиране въздействието на основните рискови фактори свързани с безопасността на полетите и способстващи за допускането на инциденти.

Основните задачи, произтичащи от Плана за дейността на ВВС през 2018 г., са изпълнени успешно. Войските от ВВС се поддържат в състояние, осигуряващо изпълнение на мисиите и задачите на ВВС.

През 2018 г. се поддържаха достигнатите оперативни способности на декларираните формирования за НАТО и ЕС. Командването и личният състав от войските полагат необходимите усилия за изпълнение на поетите от Република България ангажименти.

Воденето на целенасочена бойна подготовка във ВВС и участието в учения и тренировки с реални действия допринесоха за поддържането на състояние, осигуряващо изпълнение на мисиите и задачите.

В съответствие с мисията на ВВС, целите и изисквания към подготовката на войските и за изпълнение на основните задачи от Плана за дейността на ВВС през 2019 г., усилията на Командването и личния състав, приоритетно ще бъдат съсредоточени в следните направления:

– Съхраняване, поддържане и повишаване на нивото на летателната подготовка за изпълнение на основните задачи по профила за родовете авиация.
– Провеждане на курсове за приучване на млад летателен състав.
– Осигуряване на изправна и боеготова техника.
– Участие в национални и международни учения, с акцент “Шабла 2019”.
– Активни действия във формированията от ВВС за осигуряване високи нива на безопасност на полетите!

За проявени професионализъм, усърдие, инициативност и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения през учебната 2018 година командирът на Военновъздушните сили награди военнослужещи и цивилни служители от Командването и подчинените военни формирования.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови политически престрелки около покупката на F-16
Следваща публикация
Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Представят антология с поезия писана от авиатори

На 10 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:30 ч., в Зала 1 на Централния военен клуб – София, ще бъде представена антологията „Поети, родени да летят“. Организатори са Командването на ВВС, Българското астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

Меню