Нови политически престрелки около покупката на F-16

911 прочитания

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Президентът Румен Радев спомена покупката на F-16 в словото си в контекста на липсата на прозрачност при харченето на големи големи суми публични средства. Радев нареди там и покупката на изтребители, която ще стане извън финансовата рамката, която бе посочена от парламента.

„След като е възможно еднолично да се „изхвърлят“ фирми от големи обществени поръчки, защо да не се реши по същия начин кой ще бъде изтребителят. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни „пуснат“ в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически”, твърди Радев.

Президентът нарече още конкурса за избор на изтребител „бутафорен”, който е извадил порочния стил на управлението на международната сцена.

„Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми. След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения”, смята още президентът и върховен главнокомандващ.

В защита на придобиването на F-16 почти веднага се изказа военният министър Красимир Каракачанов.

„Ако до сега българската авиация летеше на крилете на илюзията, то ако ние подпишем договор със САЩ ще летим на най-добрия боен самолет. Това бих отговорил (на президента – бел. ред.)”, заяви министърът на отбраната.

Каракачанов обобщи, че от 2004 г. до сега около новия боен самолет имало само илюзии – ще се купуват стари F-16, нови Gripen или няма да се купува нищо. Сега обаче, се отивало към нещо реално.

По повод коментара на президента, свързан с това, че изхвърляме европейските участници в конкурса, Каракачанов каза, че до момента не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е държава, да каже нещо по този въпрос.

„Не мога да разбера какъв е този български манталитет сами да обясняваме колко сме лоши, при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо, включително Швеция”, посочи министърът и подчерта, че преговорите се водят между държави, а не между фирми.

Попитан дали вижда някаква грешка в конкурса, който Радев нарече бутафорен, Каракачанов каза, че за него, да твърдиш подобно нещо, и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна.

Свързани теми

Предишна публикация
Спряха поръчката за ремонт на Ан-30
Следваща публикация
ВВС с анализ за 2018 г.
911 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита нов изтребител, който да се помести в бюджета ни. В същото време той не успя да обясни точно механизмът, по който ще бъде взето финалното решение по темата. Каракачанов участваше в сутрешния блок на bTV днес, 2 октомври 2018 г.

Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва

Премиерът Бойко Борисов заяви, че парите нужни за покупката на изтребителите F-16 ги няма в бюджета и те ще бъдат взети от фискалния резерв. Това каза той днес, 21 юни 2019 г., пред репортери в Брюксел.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Меню