Нови политически престрелки около покупката на F-16

908 прочитания

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Президентът Румен Радев спомена покупката на F-16 в словото си в контекста на липсата на прозрачност при харченето на големи големи суми публични средства. Радев нареди там и покупката на изтребители, която ще стане извън финансовата рамката, която бе посочена от парламента.

„След като е възможно еднолично да се „изхвърлят“ фирми от големи обществени поръчки, защо да не се реши по същия начин кой ще бъде изтребителят. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни „пуснат“ в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически”, твърди Радев.

Президентът нарече още конкурса за избор на изтребител „бутафорен”, който е извадил порочния стил на управлението на международната сцена.

„Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми. След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения”, смята още президентът и върховен главнокомандващ.

В защита на придобиването на F-16 почти веднага се изказа военният министър Красимир Каракачанов.

„Ако до сега българската авиация летеше на крилете на илюзията, то ако ние подпишем договор със САЩ ще летим на най-добрия боен самолет. Това бих отговорил (на президента – бел. ред.)”, заяви министърът на отбраната.

Каракачанов обобщи, че от 2004 г. до сега около новия боен самолет имало само илюзии – ще се купуват стари F-16, нови Gripen или няма да се купува нищо. Сега обаче, се отивало към нещо реално.

По повод коментара на президента, свързан с това, че изхвърляме европейските участници в конкурса, Каракачанов каза, че до момента не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е държава, да каже нещо по този въпрос.

„Не мога да разбера какъв е този български манталитет сами да обясняваме колко сме лоши, при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо, включително Швеция”, посочи министърът и подчерта, че преговорите се водят между държави, а не между фирми.

Попитан дали вижда някаква грешка в конкурса, който Радев нарече бутафорен, Каракачанов каза, че за него, да твърдиш подобно нещо, и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна.

Свързани теми

Предишна публикация
Спряха поръчката за ремонт на Ан-30
Следваща публикация
ВВС с анализ за 2018 г.
908 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Меню