Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

16 прочитания

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Темата е била обсъдена с командира на Военно въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 млрд. лева.

„В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за „втора ръка“ F- 16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, обяснява Запрянов.

Интересното е, че заместник-министъра на отбраната влиза в явно противоречие с министър Каракачанов, който в последните седмици многократно заяви, че ще се търси по-широк кръг от участници, стига те да са от страни от НАТО или ЕС. В същото време заместник-министър Запрянов казва точно обратното – че няма да се търсят други опции, освен вече формулираните.

„След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените „изисквания за предложение“. Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, казва още Запрянов.

От думите на Запрянов излиза, че до края на януари 2018 г. страната трябва да има готовност да изпрати наново запитванията за даване на обвързваща оферта (RFP) или както заместник-министъра ги нарича „изисквания за предложение”.

Интересно е какви точно промени в изискванията към проекта ще се правят и дали те няма да изкривят състезанието. Не е ясно и дали новопроизведените F-16 ще могат да се впишат в бюджета от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС е на посещение в Китай
Следваща публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Меню