Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

14 прочитания

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Темата е била обсъдена с командира на Военно въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 млрд. лева.

„В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за „втора ръка“ F- 16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, обяснява Запрянов.

Интересното е, че заместник-министъра на отбраната влиза в явно противоречие с министър Каракачанов, който в последните седмици многократно заяви, че ще се търси по-широк кръг от участници, стига те да са от страни от НАТО или ЕС. В същото време заместник-министър Запрянов казва точно обратното – че няма да се търсят други опции, освен вече формулираните.

„След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените „изисквания за предложение“. Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, казва още Запрянов.

От думите на Запрянов излиза, че до края на януари 2018 г. страната трябва да има готовност да изпрати наново запитванията за даване на обвързваща оферта (RFP) или както заместник-министъра ги нарича „изисквания за предложение”.

Интересно е какви точно промени в изискванията към проекта ще се правят и дали те няма да изкривят състезанието. Не е ясно и дали новопроизведените F-16 ще могат да се впишат в бюджета от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС е на посещение в Китай
Следваща публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Меню