Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

8 прочитания

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Темата е била обсъдена с командира на Военно въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 млрд. лева.

„В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за „втора ръка“ F- 16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, обяснява Запрянов.

Интересното е, че заместник-министъра на отбраната влиза в явно противоречие с министър Каракачанов, който в последните седмици многократно заяви, че ще се търси по-широк кръг от участници, стига те да са от страни от НАТО или ЕС. В същото време заместник-министър Запрянов казва точно обратното – че няма да се търсят други опции, освен вече формулираните.

„След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените „изисквания за предложение“. Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, казва още Запрянов.

От думите на Запрянов излиза, че до края на януари 2018 г. страната трябва да има готовност да изпрати наново запитванията за даване на обвързваща оферта (RFP) или както заместник-министъра ги нарича „изисквания за предложение”.

Интересно е какви точно промени в изискванията към проекта ще се правят и дали те няма да изкривят състезанието. Не е ясно и дали новопроизведените F-16 ще могат да се впишат в бюджета от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат
Следваща публикация
Командирът на ВВС е на посещение в Китай
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Меню