Virgin Galactic достигна за втори път космоса

689 прочитания

Ракетоплана VSS Unity, от типа SpaceShipTwo, на Virgin Galactic успешно достига за втори път до космоса. Това стана при полет вчера, 22 февруари 2019 г.

Полетът бе извършен малко повече от два месеца, след първото достигане до космоса за VSS Unity и въобще за ракетоплан от типа SpaceShipTwo. При полетът вчера бе стигната височина от 89,9 km., което е малко повече от предишния полет.

VSS Unity излетя окачен под специалния четиридвигателен самолет WhiteKnightTwo, който е наречен VMS Eve. Излитането бе осъществено от космопортът Мохаве, намиращ се в Калифорния, в 8,00 часа местно време.

Около 50 минути по-късно VSS Unity се отдели от VMS Eve и включи ракетния си двигател. Ракетопланът ускори до скорост от малко над M 3,0.

На борда се намираха не само двамата пилоти, Дейв Мекей и Майкъл Мазучи, но и трети член на екипаж, който беше в пътническата кабина. Това бе Бет Моузес, главен инструктор на астронавтите във Virgin Galactic. Нейната задача бе да оцени изживяването от полета в пътническата кабина. И за тримата, това бе първи полет до космоса.

На борда се намираха и четири експеримента на NASA, които бяха в областта на поведението на течности и газове в условия на микрогравитация. В ракетоплана имаше и измервателно оборудване.


Virgin Galactic е компания част от Virgin Group, чийто основател е британския милиардер Ричърд Брансън. Основната ѝ задача е да осигури лесен достъп до космическото пространство за туристи.

На борда на всеки SpaceShipTwo ще могат да се качват шестима космически туристи, плюс двучленен екипаж. Типичният полет ще е подобен на днешния – излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.


Цената на един билет ще бъде около $250 000, като до момента Virgin Galactic са събрали депозити от около 700 човека. Все още не е ясно кога ще започнат редовните космически полети с апарата.

Брансън се надява, че той лично ще успее да полети на борда на SpaceShipTwo до юли 2019 г., с което да отбележи половин вековният юбилей от кацането на хора на Луната.

Ричърд Брансън смята, че SpaceShipTwo ще има и научни приложения, като по време на днешния изпитателен полет, на борда на ракетоплана се е намирала изследователска апаратура на NASA.

Virgin Galactic стартира през 2004 г., като за база се използва проекта SpaceShipOne, който през същата година става първият частно финансиран апарат, който достига космоса. Проектът обаче върви бавно и проблематично. През 2007 г. по време на наземни тестове на ракетния двигател се случва взрив, при който загиват трима. През октомври 2014 г. първият построен SpaceShipTwo се разрушава в полет след грешка на екипажа, при което загива един от пилотите.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon
Следваща публикация
Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още
689 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню