Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

607 прочитания

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, в годишния доклад на NASA относно развитието на програмата Commercial Crew Development (CCDev), в чийто рамки се разработват Crew Dragon и Starliner, се заявява, че пред тях има ключови проблемни моменти.

За проекта на Boeing CST-100 Starliner се изказват опасения за здравината на конструкцията при навлизане в атмосферата, докато за проекта на SpaceX Crew Dragon се посочва, че притесненията на NASA са свързани с това, че ракетата-носител Falcon 9 ще се зарежда с гориво, докато екипажът е вече на борда на Crew Dragon. И при двата проекта има забележки в работата на парашутите.

В доклада се посочва, че спазването на настоящия график за изпитания ще е сериозно предизвикателство, както за SpaceX, така и за Boeing.

Два източника на Reuters, които са запознати с хода на програмата, заявяват, че общия брой на забележки към SpaceX и Boeing достигал 30 – 35. Според източниците, и двете компании трябвало да решат болшинството от забележките, преди да започнат полети с астронавти.

Говорителите на NASA е прехвърлил запитванията към производителите. От Boeing са заявили, че добре са запознати със забележките на NASA и се работи усилено за тяхното разрешаване. Подобен отговор е даден и от SpaceX.

В началото на февруари 2019 г. от NASA обявиха най-новия график за изпитанията на Crew Dragon и Starliner. Според него първият безпилотен старт на Crew Dragon ще стане факт след 2 март, а първият тестов стар с екипаж през юли. При проектът на Boeing първият безпилотен старт ще стане факт след април, а първият изпитателен полет с астронавти след август.

От NASA се надяват, че преди края на 2019 г. ще успеят да сертифицират за полети с астронавти поне един от двата космически кораба. В момента агенцията изпраща своите астронавти до Международната космическа станция с руските кораби Союз. Последният полет резервиран със Союз е за тази есен, но се обмисля да се купят места в още два полета през 2020 г., в случай че Crew Dragon и Starliner не са готови.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic достигна за втори път космоса
Следваща публикация
NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner
607 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Меню