Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

608 прочитания

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, в годишния доклад на NASA относно развитието на програмата Commercial Crew Development (CCDev), в чийто рамки се разработват Crew Dragon и Starliner, се заявява, че пред тях има ключови проблемни моменти.

За проекта на Boeing CST-100 Starliner се изказват опасения за здравината на конструкцията при навлизане в атмосферата, докато за проекта на SpaceX Crew Dragon се посочва, че притесненията на NASA са свързани с това, че ракетата-носител Falcon 9 ще се зарежда с гориво, докато екипажът е вече на борда на Crew Dragon. И при двата проекта има забележки в работата на парашутите.

В доклада се посочва, че спазването на настоящия график за изпитания ще е сериозно предизвикателство, както за SpaceX, така и за Boeing.

Два източника на Reuters, които са запознати с хода на програмата, заявяват, че общия брой на забележки към SpaceX и Boeing достигал 30 – 35. Според източниците, и двете компании трябвало да решат болшинството от забележките, преди да започнат полети с астронавти.

Говорителите на NASA е прехвърлил запитванията към производителите. От Boeing са заявили, че добре са запознати със забележките на NASA и се работи усилено за тяхното разрешаване. Подобен отговор е даден и от SpaceX.

В началото на февруари 2019 г. от NASA обявиха най-новия график за изпитанията на Crew Dragon и Starliner. Според него първият безпилотен старт на Crew Dragon ще стане факт след 2 март, а първият тестов стар с екипаж през юли. При проектът на Boeing първият безпилотен старт ще стане факт след април, а първият изпитателен полет с астронавти след август.

От NASA се надяват, че преди края на 2019 г. ще успеят да сертифицират за полети с астронавти поне един от двата космически кораба. В момента агенцията изпраща своите астронавти до Международната космическа станция с руските кораби Союз. Последният полет резервиран със Союз е за тази есен, но се обмисля да се купят места в още два полета през 2020 г., в случай че Crew Dragon и Starliner не са готови.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic достигна за втори път космоса
Следваща публикация
NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner
608 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успеше тест за New Shepard

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020…

Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max

Индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air преглежда поръчките си за модела 737 Max и не изключва да се откаже от тях. Причината се корени в изводите от катастрофата от края на октомври и реакциите на производителя Boeing. Това съобщава Reuters.

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню