Подписаха за създаването на Союз-5

92 прочитания

Руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ подписа договор с ракетно-космическата корпорация „Энергия“ за създаване на ракетата-носител от среден клас Союз-5. За това съобщава ТАСС.

Договорът е бил подписан днес, 17 юли 2018 г. Той е в рамките на проекта „Феникс“ и е част от руската федерална космическа програма.

Союз-5 ще бъде двустепенна ракета, като първата степен ще се задвижва от модифицирана версия на ракетния двигател РД-171. Ракетата ще се изстрелва от космодрума в Байконур в Казахстан, когато извежда на орбита цивилни товари. Военните товари ще се изстрелват от руския космодрум Восточный.

Планира се новата ракета да извежда на ниска околоземна орбита товари с маса до 17 тона и товари с маса от 2,5 тона на геостационарна орбита. Стартовата маса на ракетата ще е около 530 тона, а дължината и около 62 m.

Союз-5 се създава на база на ракетата носител Зенит, като освен с модернизиран двигател РД-171, при новата ракета ще се замени изцяло украинското оборудване. Тя ще замени сега използваните ракети Союз-2 и Зенит. Вероятно на по-късен етап ракетата ще поеме и извеждането на орбита на пилотируеми космически кораби и така ще замени и ракетата-носител Союз-ФГ.

Планира се в бъдеще Союз-5 да се използва за основа за създаване на ракета-носител от тежкия клас

Първият експериментален пуск се планира за края на 2022 г., а влизането в търговска експлоатация трябва да започне около 2024 – 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Blue Origin проведе успешен тест на аварийната система на своята капсула
Следваща публикация
Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет
92 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Меню