ВВС на САЩ мисли да натовари T-X и с други задачи

941 прочитания

ВВС на САЩ сериозно обмислят да превърнат своя нов учебно-тренировъчен самолет в машина с много по-широки възможности и задачи. Това съобщава Air Force Magazine.

Програмата T-X бе предназначена само за замяна на свръхзвуковите учебно-тренировъчни самолети T-38 и въпреки подозренията, че платформата може да се използва и за други задачи, от ВВС на САЩ не поставиха такова изискване в конкурса, който в крайна сметка бе спечелен от консорциум между Boeing и Saab.

„Работихме здраво за да изготвим изискванията към T-X, които бяха изцяло фокусирани към учебните задачи. Направихме това за да държим цената ниска и достъпна. Но сега може да погледнем към перспективите на платформата” заявява командирът на бойното командване на ВВС на САЩ генерал Майк Холмс, цитиран от Air Force Magazine.

В края на септември 2018 г. бе обявено, че ВВС на САЩ избират изцяло новия проект на Boeing и Saab за победител в конкурса T-X, който предвижда строителството на 351 учебно-тренировъчни самолети.

„Сега започваме да мислим за други приложения на новата ни платформа. Лесно може да си представим, че я превръщаме в лек изтребител или във версия, която се използва за агресорски роли при тренировката на екипажите ни. Или пък версия, които да върши от всичко по малко, която да ни помага за задържане и даване на опит на по-младите ни пилоти и оръжейни оператори”, разсъждава генерал Холмс.

Той уточнява още, че заради високите летателни характеристики на T-X част от учебните задачи, които се изпълняват на изтребители, ще могат да бъдат прехвърлени на него, без екипажите да губят нищо от към подготовка.

„В момента имам екип, който работи по всички тези идеи. Дали тези идеи ще бъдат трансформирани в действия, зависи от много неща, включително и как ще изглежда бюджетът ни в следващите години”, казва още генерал Холмс.

Генералът отбелязва, че T-X може да се използва и в качеството му на лек ударен самолет, каквито експерименти провеждаха ВВС на САЩ в последните години. Тогава обаче се тестваха далеч по-леки турбовитлови конструкции. Сега за изпълнение на тази задача се гледа към по-широк кръг от платформи, включително вертолети и БЛА.

„Много ВВС по света искат да се развиват и да работят ефективно срещу различни заплахи, но не могат да си позволят, нито F-35, нито дори F-16. Интересно е какво ще може да им предложим ние?”, завършва генерал Холмс, ясно намеквайки, че T-X може да се развие в евтин боен самолет за експорт.

Свързани теми

Предишна публикация
50 години от първия полет на Concorde
Следваща публикация
Пакистан частично отвори въздушното си пространство
941 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Виетнам купува L-39NG

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021…
Меню