Австралия купува самолети за РЕБ и разузнаване от САЩ

483 прочитания

Австралия ще се сдобие с четири нови платформи за радио-техническо разузнаване и радиоелектронна борба, които ще се базират на бизнесджета Gulfstream G550.

Стойността на програмата, която включва придобиването на самолетите и тяхната преработка, се оценява на $1,68 млрд. Машините ще получат означението МС-55А Peregrine.

Самолетите ще се базират в Единбург, край Аделаида и ще се използват съвместно с другите разузнавателни и наблюдателни платформи на австралийските ВВС, като Boeing P-8A Poseidon, MQ-4C Triton и General Atomics MQ-9 Reaper.

МС-55А ще се снабди с американско оборудване. Основен изпълнител ще е американската корпорация L-3 Communications. Още през декември 2015 г. компанията получи поръчка от Австралия за преработка на два Guflfstream G550 в платформи за радиотехническо разузнаване, но сделката не се осъществи. През юни 2018 г. правителството на САЩ поръча на същата компания да преработи два Guflfstream G550 за специални задачи. Клиент бе неназована държава. Явно това е била Австралия.

Като задачи МС-55А Peregrine ще наподобява израелския Shavit (на снимката), който също се базира на бизнесджета Gulfstream G550. Израелските ВВС разполагат с три такива самолета получени през 2005 – 2006 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Естония получи първия си дарен C-145A
Следваща публикация
ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X
483 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

Embraer обяви доставките си за 2018 г.

Бразилският самолетостроител Embraer обяви, че през миналата 2018 г. е доставил 90 пътнически самолета и 91 бизнесджета. Що се отнася до доставките на пътнически машини, те са в рамките на очакваните, но на крайните клиенти са дадени по-малко от планираните бизнесджетове.

Меню