ВВС на САЩ използваха изкуствен интелект в реален полет

229 прочитания

ВВС на САЩ се похвалиха, че са използвали изкуствен интелект (ИИ) в реален полет, като на него са били поверени реални задачи и той е използвал системите на разузнавателен самолет U-2S.

ИИ, който е кръстен ARTUµ e управлявал радара и е работил с навигационната система на разузнавателната машина. Тестът е бил осъществен вчера, 15 декември 2020 г., от авиобаза Бийл, Калифорния, където се базира 9-то разузнавателно крило, разполагащо с U-2.

Името на ИИ е, разбира се, отправка към дроида R2-D2 от света на Star Wars, който е изпълнява разнообразни роли на космическите кораби там, включително навигатор и авиоинженер на борда на изтребителите X-Wing.

В рамките на тестовия полет ARTUµ е използвал бордния радар, като целта му е била да открива ракетни установки, както и да борави с тактическата навигация. От своя страна, пилотът също е използвал радара, като е търсил въздушни цели и е пилотирал.

Уил Ропър, заместник-секретар по въпросите на ВВС в Пентагона, е заявил, че за първи път в историята ИИ се поставя на самолет от състава на ВВС на САЩ по време на изпълнение на реална задача. Това става възможно, благодарение на работата по създаването на интерфейси от ново поколение, които ще правят възможно взаимодействието между човек и ИИ.

ARTUµ се базира на игровия алгоритъм µZero, който се използва за в игри, като го и шах. Идеята е подобни ИИ да намаляват работното натоварване на пилотите по време на реални задачи.

Предполага се, че ИИ е контролирал радара Advanced Synthetic Aperture Radar System-2 (ASARS-2), който може да се поставя на U-2S на модулен принцип.

Ропър е обобщил теста с думите, че пред ВВС на САЩ има дилемата, или да се превърнат в научна фантастика, или да останат в историята.

Това не е първото сериозно нововъведени за американските U-2, що се отнася софтуера. През октомври друг U-2 получи софтуерен ъпдейт, докато се намираше в полет, като това бе изпълнено безпроблемно. Преди седмица пък бе съобщени, че U-2S успешно е използвал наземни компютри, за да увеличи изчислителната си мощ по време на мисия.

Припомняме, че през лятото по време на изпитания в симулирана среда ИИ безапелационно победи човек в близък въздушен бой. Повече за това може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ купи още два летящи радара GlobalEye
Следваща публикация
Гърция подписва за Rafale до дни
229 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Полетите с B-1B са възстановени

Първият тежък бомбардировач B-1B е започнал да лети отново, след като типа бе спрян от полети за близо месец, поради проблеми с катапултната система. Това съобщава Air Force Times.

Меню